in

Резултати конкурса Града Кикинде и Банатског културног центра за објављивање првих књига младих аутора за 2022. годину

Жири је радио у саставу: др Младен Ђуричић, књижевни критичар, мсрАндреа Беата Бицок, књижевна критичарка, и Радован Влаховић, књижевник и директор БКЦ-а (председник жирија).

Након посвећеног читања, чланови жирија донели су једногласну одлуку да објављивањем прве књиге награде следеће ауторе:

Светлана Савић – Шљакерај (поезија)

Светлана Савић рођена је 18. октобра 1993. године у Ноћају. Живела је у Новом Саду, дуже боравила у Паризу и Умагу. Дипломирала је и мастерирала на Одсеку за српску књижевност и језик на Филозофском факултету у Новом Саду. Године 2016. добила је Трећу Бранкову награду Матице српске за семинарски рад. Поезију и критику објављивала је у часопису Поља, дневним новинама Данас, часопису књижевног програма Црне куће – Белешке, као и на интернет порталима. Три пута је била заступљена у зборнику Рукописи. Од 2019. године води књижевни програм Аутор није присутан у Омладинском центру ЦК13.

Дуња Бркин Трифуновић – Металингвистичка свест код деце предшколског узраста (научни рад)

Дуња Бркин Трифуновић дипломирала је на Филозофском факултету у Новом Саду, на Одсеку за српску књижевност и језик. Одбранила је мастер рад на Високој школи социјалног рада – Одсек Логопедија, 2021. године. Запослена је у Народној библиотеци „Јован Поповић”у Кикинди као уредник културног програма. Ради на пословима планирања, организације и промоције културних догађаја за децу и одрасле кориснике. Учесник је бројних конференција и стручних скупова, а као најзначајније издваја учешће на IFLA Satellite Conference, на којој је представила рад по називом „Нова парадигма читања”, као и излагање на Међународном сајму књига у Београду.

Миливој З. Попов – Безбојни пламен (проза)

Миливој Попов рођен је 24. септембра 2001. године у Сенти. Завршио је Српску гимназију „Никола Тесла”, а тренутно је студент на Одсеку за англистику Филозофског факултета у Новом Саду. Течно говори енглески језик, а у слободно време пише и чита књиге различите тематике, почевши од историје па све до научне фантастике. Безбојни пламен је његов први прозни рукопис који је замислио да објави као књигу.

Издвајајући наведене ауторе и наслове, чланови жирија истакли су да су награђени рукописииновативни и читалачки узбудљиви, те да су се издвојили својом садржином већ након првог читања. Реч је о књигама које су жанровски и тематски потпуно различите (поезија, проза и научни рад), али свака од њих на аутентичан начин показује како се млади аутори уклапају и како виде себе у ономе што данас називамо савремена књижевност. Њихове књиге – треба напоменути и то – настале су као одговор/реакција на различите друштвене теме/појаве, а као такве итекако заслужују пажњу читалачке публике и издавача. Награда на конкурсу Града Кикинде и Банатског културног центра – уверени смо – омогућиће им да ту пажњу и завреде…

Рукописи награђених аутора биће објављени у едицији ПРВА КЊИГА Банатског културног центра до краја 2022. године, наводи се у саопштењу жирија.