in

Русима није одобрено 56 виза за одлазак у УН, међу њима и Лавров

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја је навео у писму генералном секретару УН Антонију Гутерешу да је ситуација “алармантна”, јер је Вашингтон током претходних месеци константно одбијао да изда визе бројним руским делегацијама за догађаје у оквиру УН.

Портпарол Стејт департмента, међутим, одговара да САД врло озбиљно сматрају своје обавезе као домаћин Уједињених нација и да су подаци о визама поверљиви, тако да не може да коментарише појединачне случајеве.

Према договору у УН из 1947. године, од САД се уопштено тражи да дозволи улазак у УН страним дипломатама, али Вашингтон каже да може да одбије визе када су у питању одређени разлози, као што су “безбедност, тероризам и страна политика”.

“Обрадимо стотине виза сваке године за делегације Руске Федерације које присуствују разним догађајима у УН”, рекао је портпарол Стејт департмента, додајући да апликације треба да се поднесу што раније, како би се омогућила правовремена обрада.

“Ово је веома важно због руских незаконитих акција против наше амбасаде у Москви, укључујући принудно искључење локалног особља, као и особља из трећих земаља, што је јако оштетило рад наше мисије и наше капацитете за обраду виза”, додао је портпарол.

Небензја каже да су захтеви за визе на време поднети америчкој амбасади у Москви, а портпарол генералног секретара УН није одговорио на захтев за коментар.

СБ УН у септембру о Украјини, позив Лаврову и Кулеби

Састанак Савета безбедности УН о Украјини биће одржан 22. септембра на министарском нивоу, што значи да ће бити позвани министри спољних послова Русије и Украјине Сергеј Лавров и Дмитри Кулеба, изјавио је стални представник Француске у УН Никола де Ривијер.

“То је министарски састанак о Украјини. Тако да ће сви министри Савета безбедности бити позвани. Тако ће, подразумева се, и руски министар, а посто је састанак о Украјини и Украјина ће бити позвана”, навео је у четвртак стални представник Француске, земље која ће у септембру председавати СБ УН, а преноси ТАСС.

Раније је у програму рада на сајту СБ УН објављено да ће Савет одржати 22. септембра састанак о Украјини.

Састанак ће бити одржан на тему “Одржавање мира и безбедности Украјине”.