in

САД и Француска: Споразум о документима корак ка нормализацији односа

У одговору портпарола Стејт департмента, речено је да је споразум о улазно/излазним документима пример ефикасне примене дијалога за решавање спорова и напредак и да дијалог за Београд и Приштину представља механизам чија је сврха постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа.

Истакнуто је да је постизање решења посредством дијалога кључно за обе земље на њиховом путу ка европским интеграцијама.

“На основу посвећености обе стране и напорног рада специјалног изасланика Европске уније, охрабрујемо Србију и Косово да се више ангажују и у миру крену напред”, речено је у одговору Стејт департмента Гласу Америке.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ објавио је у суботу да су Београд и Приштина постигли договор о личним документима.

Француска поздравила договор о слободи кретања 

Француска поздравља договор о слободи кретања који су постигли Београд и Приштина, саопштило је данас на Твитеру француско Министарство за Европу и спољне послове.

“Француска поздравља договор о слободи кретања који су Србија и Косово постигли 27. августа, као део дијалога којим посредује ЕУ у консултацији са САД”, навело је министарство.

Наводи се и да Француска охрабрује обе стране да у потпуности нормализују односе у истом духу компромиса.