in

САД одобриле продају оружја Тајвану, протест Кине

Коментаришући јучерашње саопштење Пентагона, Лиу Пенгју је у изјави за ТАСС позвао америчку страну да “поштује своје тврдње да се искрено придржава принципа ‘једне Кине’ и три кинеска заједничка саопштења САД и Кине”.

“Кина ће одлучно предузети легитимне и неопходне контрамере у складу са ситуацијом”, нагласио је кинески дипломата.

Према његовим речима, Вашингтон би требало да “заустави продају оружја и војне активности са Тајваном и одмах опозове наведену продају оружја Тајпеју, како то не би нанело више штете односима Кине и САД , као и миру и стабилности широм Тајванског мореуза”, наводи руска агенција.

Администрација председника САД Џозефа Бајдена објавила је раније синоћ да продаје оружје Тајвану у вредности од 1,1 милијарди долара.

Стејт департмент је навео да се ради о ракетама Харпун ваздух-море, ракетама Сајдвиндер ваздух-ваздух, као и, највећим делом, пакету за логистичку подршку тајванском радарском програму надзора.

Администрација је већ обавестила Конгрес о том потезу, који сада има 30 дана да испита и одобри те споразуме, наводи ТАСС.

Прошлог месеца неколико америчких делегација посетило је Тајван, који Кина сматра својом територијом, а то је погоршало тензије између Пекинга и Вашингтона.

Председавајућа америчког Представничког дома Ненси Пелоси боравила је на Тајвану 2. и 3. августа, што је изазвало незадовољство Кине и навело Пекинг да започне војне маневре око острва. Касније је Тајпеј посетило неколико америчких сенатора и гувернера.

Кина је те посете оценила као провокације и мешање у њена унутрашња питања.