in

САД: Соломонска острва увела забрану уласка у луке

Соломонска острва имају напете односе са САД и њиховим савезницима од склапања безбедносног пакта са Кином у мају, наводи британска агенција.

“САД су 29. августа примиле званично обавештење од владе Соломонових острва у вези са мораторијумом на све поморске посете, док се постојећи протоколи ажурирају”, наводи се у саопштењу амбасаде.

Портпарол премијера Соломонских острва раније је демантовао у изјави за Ројтерс извештаје о мораторијуму и најавио је да ће се премијер Манасех Согаваре обратити током дана.

Он је рекао и да ће Согаваре искористити ту прилику да поздрави долазак брода-болнице америчке морнарице “Мерси”, која је стигао у Хонијару у понедељак на двонедељну мисију.

Амбасада САД је саопштила да је Мерси добио одобрење власти за долазак пре увођења мораторијума, наводи Ројтерс.

Прошле недеље, пловилу обалске страже Сједињених Америчких Држава онемогућено је да уђе у луку на Соломонским острвима због рутинског посла, пошто острвске власти нису одговориле на захтев за допуну горива и снабдевање, саопштио је амерички званичник британској агенцији.

“Брод америчке обалске страже ‘Оливер Хенри’ налазио се у патроли у јужном Пацифику, усмереној против илегалног рибарења, у тренутку када му је одбијен рутински приступ у луку града Хонијара. Након одбијеног приступа, брод се запутио ка Папуа Новој Гвинеји”, саопштио је портпарол обалске страже САД у петак Ројтерсу.