in

САД: Споразум о документима корак ка нормализацији односа

ВАШИНГТОН –

Сједињене Државе подржавају споразум о улазно-излазним документима између Косова и Србије и виде га као важан корак напред ка нормализацији односа “заснованих на међусобном признању”, речено је Гласу Америке у Стејт департменту поводом договора о документима који су постигле две стране.

У одговору портпарола Стејт департмента, речено је да је споразум о улазно/излазним документима пример ефикасне примене дијалога за решавање спорова и напредак и да дијалог за Београд и Приштину представља механизам чија је сврха постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа.

Истакнуто је да је постизање решења посредством дијалога кључно за обе земље на њиховом путу ка европским интеграцијама.

“На основу посвећености обе стране и напорног рада специјалног изасланика Европске уније, охрабрујемо Србију и Косово да се више ангажују и у миру крену напред”, речено је у одговору Стејт департмента Гласу Америке.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ објавио је у суботу да су Београд и Приштина постигли договор о личним документима.