in

САД спремају продају оружја Тајвану за 1,1 милијарду долара

ВАШИНГТОН –

Америчка администрација председника Џозефа Бајдена планира да затражи од Конгреса САД да одобри продају оружја Тајвану у вредности од 1,1 милијарду долара, укључујући 60 противбродских ракета и 100 ракета ваздух-ваздух, известио је портал Политико позивајући се на обавештене изворе.

Политико је према три извора, који су захтевали анонимност због осетљивости овог питања, навео да би фокус требало да буде на одржавању постојећих војних система Тајвана за испуњавање редовних задатака, уместо развијања нових система и способности које би вероватно распламсале већ усијане тензије са Кином, преноси Ројтерс.

Амерички званичници истичу своју сталну подршку влади у Тајпеју, а поједине ставке у процесу одобравања помоћи за Тајван, могле би да буду објављене у наредним недељама или месецима, наводи британска агенција.

Пекинг је организовао до сада незабележене вежбе на мору и ваздуху, око острва које сматра својом територијом, у знак протеста због посете Тајпеју председавајуће америчког Представничког дома, Ненси Пелоси, овог месеца, подижући тензије на највиши ниво у неколико деценија.

Амерички политичари су у три наврата посећивали Тајван након посете Пелоси, а последња је била сенаторка из Тенесија Марша Блекбурн, која се у петак састала са председницом Тајвана Цаи Инг-вен, наводи Ројтерс.