in

Селаковић: Узајамна подршка и пријатељство Србије и Мађарске

Шеф српске дипломатије још једном је изразио захвалност Мађарској на искреној и снажној подршци коју на највишем политичком нивоу пружа Србији у процесу европских интеграција и у међународним организацијама.

Селаковић је Сијарту захвалио због подршке иницијативи Отворени Балкан и учешћу на данашњем Самиту.

Он је, изразивши задовољство због честих и редовних контаката високих и највиших званичника две земље, констатовао да су односи Србије и Мађарске на највишем нивоу у нашој модерној историји, саопштило је Министарство спољних послова.

Додао је да се ти односи заснивају на стратешком партнерству и искреној узајамној подршци и пријатељству.

Србија, како је истакао, са великим задовољством очекује предстојећу посету председнице Мађарске Каталин Новак.

То ће бити још један од доказа да је наша земља високо рангирана на листи спољнополитичких приоритета Мађарске.

Посебна пажња у разговору посвећена је наставку унапређења економских веза Србије и Мађарске, све интензивнијој сарадњи у области енергетике, као и сарадњи кроз заједничке инфраструктурне пројекте.

Саговорници су се осврнули и на значај јачања регионалне сарадње кроз иницијативе као што је “Отворени Балкан”, констатујући да је економска сарадња добар пут ка укупном напретку региона.

Селаковић је саговорника детаљно упознао са ситуацијом на Косову и Метохији и положајем српског народа у покрајини, као и са напорима председника Александра Вучића да се осигура мир и стабилност у региону.

Министри Србије и Мађарске су током састанка разменили мишљења и о ситуацији у свету и региону. Тема разговора биле су и нелегалне миграције, а истакнута је важност међудржавне сарадње у суочавању са тим изазовом.