in

Сијарто: Мађарска спремна да се придружи сарадњи земаља Отворени Балкан

“Мадајрска је спремна да се придружи овој уској и блиској сарадњи земаља ОБ, када је реч о интегрисаним енергетским тржистима, било да је реч о гасу, струји и размени енергије. Спремни смо да се придружимо и блиској сарадњи када је реч о обезбеђивању снабдевања хране, као и када је реч о привлачењу инвестиција у овом региону”, рекао је Сијарто.

Додао је да је то можда у овом тренутку амбициозна понуда.

“Али, мисилим да бисмо до самита у Будимпешти сви били спремни да то тада и учинимо, ако ово није превише амбициозно”, поручио је Сијарто.

Истакао је да Мађарскачврсто подржава иницијативу ОБ и да су те земље направиле неопходне кораке за интеграцију у ЕУ, као и да је сада коначно тренутак да Брисел делује.

Долазимо у срамотну ситуацију да је Брисел увек два или три корака иза, где би требало да будемо, додао је Сијарто.
Он је нагласио да да би, ако би Мађарска одлучивала, ЗБ већ био примљен у ЕУ.

“Ми смо фрустрирани оним што се тренутно дешава у вези са политиком проширења у Бриселу”, навео је Сијарто.
Он је рекао да је почаствован што се обраћа на самиту ОБ у Београду, нарочито ако се узму у обзир веома изазовне околности у Европи и рат у Украјини, као и његов економски утицај и разарајућа криза у снабдевању енергијом.

“Све је то направило окружење у Европи које је завршило у катастрофалном слабљењу Европе и ЕУ. Морамо да кажемо истину овде за овим столом. А истина је да лидери ЕУ нису могли да спрече људе у Европи да плате цену рата за који уопште нису одоговорни. Тако да верујемо да морамо да размотримо како да избегнемо даље проблеме и утицај рата на такав начин да не постане фаталан по наш континент”, навео је Сијарто.

Сматра да ова ситуација мора да покаже свакоме да политика проширења мора да буде сада најважнија политика ЕУ.
Сада је Европи дефинитивно потребан Западни Балкан, поручио је Сијарто.

Уверен је да интеграција земаља заступљених на самиту ЗБ у Београду може да допринесе повећању европске безбедности у три аспекта: физичке, енергетске и економске безбедности.

Сијарто наводи да рат има озбиљан утицај на глобалном нивоу када је реч и о безбедности снабдевања храном.
“Сви знамо да се стотине милиона људи налази под претњом да не добије довољно хране због рата у Украјини и морамо да искажемо захвалност Турској, јер је ово био заправо једини озбиљан и успешан покушај да се посредује између две стране ( извоз украјинског жита). И то може да постане фактор који даље иде ка миграционим таласима које морамо да спречимо. Већ су се појавили први знаци на нашим границама и већ се усочавамо са новим нивоом агресије миграната и кријумчара. Хвала српским органима на то толиком залагању у заштити границе”, нагласио је Сијарто.

Додао је да је то важно како би се избегао сценарио из 2015. године, због чега су потребне координиране акције.
“И зато сматрам да би интеграција овог региона дефинитивно помогла нама у Европи да избегнемо двоструке безбеносне притиске и са истока и југа”, рекао је он.

Сијарто, када је реч о безбедности енергетског снабдевања, каже да би Мађарска била у великој невољи да није изграђен Турски ток заједно са Турском, Бугарском и Србијом.

“Код енергије су важне чињенице, а не идеологије, пошто њу не можете да поједете или она не може да вам загреје кућу. Већ, имате гас или немате”, навео је Сијарто и истакао да избор извора енергије није политичко питање. Ако погледамо европске гасоводе, ово је једина безбедна и поуздана транзитна рута, додао је он.

Сијарто каже да смо сви свесни константних турбуленција и проблема, прекида и смањивања гаса преко северних рута, док рута преко Бугарске и Србије нуди безбедан транзит гаса. Трећи апскет је, каже, економска безбедност и истиче да је европска економија доста претрпела због ковида и да сада трпи због рата у Украјини.

Мађарска је повећала три пута нашу трговину са земљама Отвореног Балкана у проткелих 10 година, рекао је Сијарто и додао да је Мађарска, такође, повећала и улагања за 87 одсто.