in

Споразум са Бугарском због смањене пловности Дунава

БЕОГРАД –

Споразум о сарадњи на техничком одржавању пловног пута Дунава данас ће потписати Србија и Бугарска, најављено је из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Намера је да се омогући пуна искоришћеност капацитета пловног пута реке Дунав у циљу обезбеђивања несметаног превоза енергената и осталих сировина.

Споразум ће потписати министар Томислав Момировић и амбасадор Петро Дојков, у име Министарства транспорта и комуникација Бугарске.

Момировић је јуче најавио да ће Споразумом наша механизација бити стављена на располагање Бугарској како би се успоставила пловидба Дунавом у тој земљи.

Због обуставе пловидбе у Бугарској тренутно је Србији заробљено више од милион тона угља и 400.000 тона житарица, као и огромна количина сировина за српску металску и хемијску индустрију.

Момировић је најавио да ће радови по Споразуму на Дунаву у Бугарској трајати око 60 дана како би се омогућила пловност те реке.

Додао је да је Дунав заједнички коридор и у овом случају заједнички проблем јер када у Бугарској није плован ми у Србији нема пуне оперативности.