in

Србија може да рачуна на помоћ Мађарске

Србија тренутно складишти неколико стотина милиона гаса у Мадјарској и тај гас се испоручује на дневном нивоу, у складу са потребама српског тржишта. У случају још веће енергетске кризе, Србија може да рачуна на помоћ Мадјарске, са којом је потписала уговор о складиштењу 500 милиона кубика гаса, истиче Сијарто.

“Ми смо солидарни, ми смо пријатељи и браћа, без сумње. Односи наших двеју земаља су на историјском максимуму, постали смо стратешки партнери потписивањем споразума и ово се неће доводити у питање. Председник Вучић је поменуо премијеру Орбану да ће Србији бити потребне додатне количине и складишни капацитети, а затим смо финализирали споразум за десет дана” каже Сијарто.

Када је реч о санкцијама у енергетици, Сијарто каже да разуме да Србија не жели да их уведе Русији јер попут Мађарске зависи од руских извора. У ситуацији када Србија није чланица Европске уније, требало би поштовати њену политику неутралности, истиче он.

 “Докле год не постоје гаранције да ће Европска унија уопште прихватити Србију као чланицу, морамо разумети да Србија мора заузети неутралну позицију. То је, без сумње, једна игра. То не разумеју само они који су далеко и не познају прилике у региону, или они који не желе да разумеју ситуацију због идеолошких разлога” потврдио је Сијарто.

Када је реч о његовом захтеву Европској унији да се Србији истог тренутка понуди чланство, као компензација за санкције Русији, Сијарто каже да је његов предлог одбијен.

 “Морам рећи да ме ова ситуација поприлично фрустрира, јер када год да се залажемо за проширење или пријем Србије, не постоје противаргументи, већ само изјаве противљења” рекао је шеф мађарске дипломатије.

 Сијарто истиче и да његова земља има скоро 500 војника на Косову и Метохији и још толико у приправности у Мадјарској. На челу мађарског контигента при мисији Кфора је мађарски генерал, који је, како каже, урадио велики посао у спречавањуе ескалације конфликта, те да ће и у будућности наставити да ради на том питању.