in

Суботичани се опробали у симулацији саобраћајних незгода

В.д. директора Агенције Бранко Стаматовић казао је да је идеја о симулаторима да се у контролисаним условима схвати колико нас сигурносни појас заиста штити.

“Овде за двадесет две секунде можете у контролисаним симулираним условима осетити превртање аутомобила, а затим и ефекат задржавања путника у седишту само уз помоћ сигурносног појаса”, објаснио је Стаматовић

Суботица је, иначе прошле године добила признање за безбедност саобраћаја, а градоначелник Стеван Бакић је рекао да је данас била прилика да се то признање оправда.

Додао је да ће Град Суботица и убудуће поклањати пажњу безбедности саобраћаја и апеловати на грађане да поштују саобраћајна правила.

“Ми смо као друштвена заједница одговорни за све оне са телесним повредама након незгода, они су наша брига и након немилих догађаја, те се трудимо да им укажемо да су они као чланови друштвених заједница и даље потребни и корисни”, казао је Бакић.

Стаматовић је подсетио да је Агенција у протеклом периоду имала добру сарадњу са Суботицом, те навео да свака локална самоуправа има буџет намењен безбедности саобраћаја који износи 30 одсто од свих наплаћених новчаних казни.

Навео је и да у Суботици сигурносни појас користи 89,7 процената возача, што је изнад просека Србије.

Употреба сигурносног седишта за децу је у просеку 75 одсто у насељу, што је такође изнад републичког просека.

Поменуо је, међутим да треба обратити пажњу на употребу мобилног телефона током вожње, те навео да се у Суботици дупло више користи мобилни у вожњи него у другим локалним самоуправама.