in

Тегелтија: Приступање БиХ Отвореном Балкану сасвим извесно

Тегелтија је, говорећи на Самиту у оквиру Иницијативе Отворени Балкан у Београду, казао да сада само два човека коче приступање БиХ Отвореном Балкану и истакао да ће и то проћи и поручио да је привреда БиХ партнер привредама у региону, без обзира што БиХ још није део Отвореног Балкана.

Захвалио је председнику Србије Александру Вучићу, премијеру Албаније Едију Раме и премијеру Северне Македоније Димитру Ковачевском што за БиХ држе отворена врата за Отворени Балкан, што не постављају политичке услове, немају жељу да мењају Устав БиХ као неки други, али имају жељу да БиХ буде део Отвореног Балкана.

“Највећи број грађана БиХ и пословне заједнице је јасно опредељен ка овом процесу и надам се да када будемо сумирали резултате за 2022. годину да ћемо у међусобним трговинама имати боље резултате него у 2021.”, казао је Тегелтија.

Изразио је жаљење што опет на Самиту говори као гост и наводи да се надао у Охриду пре три месеца да је то последње обраћање представника БиХ на самиту Отвореног Балкана као гостујућих.

Наводећи да се ипак и сада обраћа као гост, Тегелтија се пита – да или се самити Отвореног Балкана често одржавају или су блокаде у БиХ још увек прејаке када је у питању тај процес.

“Лепо је бити у друштву председника и премијера који знају шта раде, који говоре о решењима за проблеме, који не говоре само о проблемима, већ траже решење за своје земље, па за цео регион”, навео је Тегелтија.
Како каже, Отворени Балкан има своје планове, рокове, своје одлуке и ради се како је планирано, а у БиХ су блокаде прејаке.
Међутим, како примећује Иницијатива Отвореног Балкана је намењена грађанима и пословној заједници што је, како додаје, разлог што је данас у Београду да говори у њихово име.

“Зато ћу и данас овде и непрестано понављати потребу приступања БиХ процесу Отвореног Балкана. Говорићу у земљи, иностранству, пословној заједници, медијима. Пословној заједници треба јединствени економски простор уз четири слободе исте оне које важе у земљама ЕУ за које се залажемо када говоримо о приступању у Унији, а када о томе говоримо у процесу Отвореног Балкана многи негодују”, указао је Тегелтија.

Истиче да пословној заједници не требају царинске баријере и додаје да се нада да ће многи запамтити оно што је данас председник Србије Александар Вучић рекао у свом обраћању, а тиче се повећања трговинске размене између три земље или колико је скраћено чекање на граничним прелазима између три земље које су у Иницијативи.

Наводећи да данас у БиХ почиње предизборна кампања, Тегелтија каже да данас политичари почињу са обећањима грађанима, као и да је у медијима у БиХ приметио да они који блокирају приступ БиХ Отвореном Балкану баве се његовим присуством на Самиту.

“Нисам дошао у њихово име, не у име тих који блокирају, већ у име грађана и пословне заједнице. Можете одлагати, али то је оно што треба грађанима и то ће доћи. Како је процес Отвореног Балкана незаустављив јер никоме није ништа лоше донео, тако је и приступање БиХ овом процесу сасвим извесно”, казао је Тегелтија.

Каже да је синоћ на заједничкој вечери било лепо, али да га несретним чини што нису били у прилици да пробају вина и храну из БиХ.

Међутим, како каже, Отворени Балкан је намењен грађанима и пословној заједници која је бољи део друштва у БиХ.
“Они су обезбедили стопу раста од 7,2 одсто прошле године, пет одсто у прва два квартала ове године, обезбедили су раст спољно-трговинске размене више од 40 одсто за првих шест месеци, раст индустријске производње више од 10 одсто. Омогућили су повећање броја запослених у последњем месецу од 2,8 одсто, уплатили су пореза и доприноса 18,8 одсто више него у истом периоду прошле године”, навео је Тегелтија.

Додаје да су обезбедили несметано снабдевање нафтним дериватима по ценама које су конкурентне са ценама у региону, као и довољне количине електричне енергије за тржиште БиХ.

“Уколико хидролошка ситуација буде на просеку мислим да ће БиХ имати део количине електричне енергије које ће моћи да понуди на тржишту. Надам се да ћемо је разменити са земљама Западног Балкана по фер ценама, не покушавајући да добијемо лихварске цене какве су сада на берзама”, казао је Теглетија.

Тегелтија: Привредници БиХ у ОБ колико год би то политичари да блокирају

Председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија изјавио је на данас да су и изразио наду да иако БиХ није потписала данас споразум о снабдевању храном и енергенатима између земаља чланица иницијативе ОБ, Србија наставити и омогућити редовно снабдевање основним животним намирницама земљу из које долази.

Тегетлија је на заједничкој конференцији за медије одржаној у оквиру Самита Отвореног Балкана казао да је срећан што је присуствовао потписивању споразума који ће решити проблем снабдевања основним животним намирницама земаља које сучланице Отвореног Балкана, али да је и тужан јер министар из БиХ није потписао исти споразум.

Тегелтија је казао да је срећан што је видео како изгледа када земље заједнички реше проблем снабдевања основним животним намирницама додајући да те земље неће интересовати да ли су неке луке отворене или не.

“Имају сигуран ланац снабдевања”, казао је Тегелтија и истакао да је тај споразум једнако потребан и БиХ колико и Србији, Северној Македонији и Албанији.

Захваљујући председнику Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић и министру Браниславу Недимовић што су одговорили на молбе БиХ да им обезбеде снабдевање основним животним намирницама, Тегелтија каже да се нада да ће и поред тога што БиХ није потписала данас споразум Србија наставити и омогућити редовно снабдевање основним животним намирницама земљу из које долази.

“Привредници БиХ су у Отвореном Балкану колико год политичари то желели да блокирају, они су и на Сајму вина имали шта да покажу и биће и даље на тим сајмовима”, указао је Тегелтија.

Приметио је да се данас разговарало о парадајзу који у Београд стиже из Албаније и казао да се у Семберији, у БиХ, производи одличан парадајз.

“Семберија је 100 километара удаљена од Београда, а Тирана 700, али ће из Тиране у Београд стизати парадајз брже сада него из Семберије јер ће наши камиони стајати на границама. Они који то блокирају, они не чекају на границама, немају тај проблем, имају проблем они који производе”, казао је Тегелтија.

Захвалио је за отворена врата за БиХ и Црну Гору у Отворени Балкан додајући да ће наставити да понавља причу колико је Отворени Балкан важан за пословну заједницу и грађане БиХ.

“Надам се да ћу у томе имати успеха”, казао је Тегелтија.