in

Ускладити се са смерницама оптерећања на мале зараде

Те смернице су, како је наведено, ослобођење од свих намета на зараду фриленсера до 64.000 динара месечно чиме је одређена граница између самозапосленог и социјалног случаја.

Ослобођења до 70 одсто пореза и доприноса (ПиД) за зараде претходно незапослених лица ако им је нето зарада минимум 55.000 динара чиме је, како је наведено, постављен лимит за минималну зараду за преживљавање која укључује плаћене доприносе.

“Дакле кад се узме у обзир претходна тачка минимални бруто износ треба да износи 64.000 динара , ПиД до 9.000, а минималан нето 55.000. Усклађивање је неопходно и из разлога што се овом пореском смерницом дискриминишу запослени који су вредно радили претходних година, а чија зарада не може да добаци до 55.000 због превисоких оптерећења од чак 58 одсто”, наводе из Удружења.

Такође, ослобођење за новонастањене запослене који имају плате веће од 300.000 динара.

“Што ће рећи, да терет субвенција за разлику доприноса сносе они са најмањим зарадама, што је апсурдно”, сматра Удружење.

То је и оптерећења на паушално опорезивање, па уколико се користи лимит од 6.000.000 динара годишње износи око седам-осам одсто у зависности од делатности, што је, како је наведено, још један показатељ шта би било реално оптерећење.

Удружење сматра да су актуелни преговори око минималне цене раде пука формалност пошто се, по правилу, сведу на једнострану одлуку државног апарата.

Такође у Удружењу сматрају да је потребна реформа пореског система на праведан и свеобухватан начин.