in

У Војводини није регистрован ниједан случај оболелих од грипа, број инфицираних короном у порасту

Епидемијска ситуација у Новом Саду је стабилно лоша, каже први човек Дома здравља „Нови Сад“, додајући да она за сада није драматична, али постоји бојазан да ће са повратком ђака у школске клупе, доћи до пораста броја заражених.

“У последњих месец дана број позитивних пацијената на брзом антигенском тесту који се јавља у тај Респираторни центар се креће од 100 до 200. Јуче смо имали око 100 пацијената који су били позитивни, такође број оних који се јављају варира од 200 до 300″, рекао је прим.др Веселин Бојат, директор ДЗ “Нови Сад”.

Број оболелих варира и у ковид болници на Мишелуку, која данас обележава прву годишњицу постојања. За 365 дана рада, та здравствена установа је свакодневно збрињавала пацијенте, није прошао ниједан дан са нула оболелих. Тренутно их је 144-оро у црвеним зонама, 15-оро је у критичном стању.

“Тај број варира, пре пар недеља овде је лежало 200 пацијената, сада 144. Ми дневно имамо око 20 до 25 прегледа, између 10 и 15 пријема. Кренула је и школа, тако да очекујемо да ће кренути да расте број заражених, а самим тим и број пацијената који ће бити лечени овде, али видећемо шта ће бити“, саопштио је проф.др Велибор Чабаркапа, координатор ковид болнице на Мишелуку.

Да би се избегли ранији сценарији, када су на јесен респираторни центри и болнице биле пуне оболелих, наши саговорници саветују да у затвореним просторима са много људи носимо заштитне маске, а хроничним болесницима да обавезно приме четврту дозу вакцина. Како најављују, ускоро би требало да стигну и нове бивалентне вакцине које обухватају и тренутно доминантни омикрон сој вируса.