in

У октобру Пиано фестивал у Београду и Вршцу

ВРШАЦ –

У Токију је најављен Први српско-јапански међународни пиано фестивал “Aisa & Friends”, који ће се одржати од 22-31.октобра 2022. Највећи догађај који спаја уметнике и младе из Јапана и Србије, биће одржан у Београду ( Београдска филхармонија и Коларчева задужбина) и вршачком Центру Миленијум.

У част 140 година пријатељских односа Јапана и Србије, у Србији се од 22-31. октобра одржава Први међународни српско-јапански пијанистички фестивал “Aisa & Friends” у организацији Удружења српско-јапанског пријатељства “Ханами” и Tokyo International Piano Association.

Свечано отварање фестивала биће у Београдској Филхармонији, затим заједнички концерт јапанских и српских уметника. Након отварања следи такмичење, мастеркласови и дневни и вечерњи концерти најбољих младих пијаниста света у вршачком “Центру Миленијум”. Свечана најава фестивала одржала се 22. августа у Steinway&Sons концертној дворани у Токију, где је Стеинwаy уметница, концертна пијанисткиња Аиса Иђири извела дела најпознатијих композитора међу којима су и дела српских композитора. Аиса Иђири, Steinway уметница из Јапана била је у посети Републици Србији од 18. до 27.октобра 2021. године, са идејом да постави нови пијанистички фестивал.

аиса, за, wеб

Након низа састанака у амбасади Јапана, Министарству културе и информисања РС, као и у Вршцу, договорен је Пиано фестивал “Aisa Friends”. У Вршцу је том приликом Аиса одржала у Музичкој школи “Јосиф Маринковић”“ мастерклас са ученицима школе.

жири, фестивала

Аиса Иђири је оснивач и уметнички директор „TIPA“ – Tokyo International Piano Association. ТИПА је већ била домаћин више фестивала широм света и сматра се званичним јапанским менаџментом за Краљевски музички колеџ (Royal Collage of Music) у Лондону.