in

У Суботици обележен Дан града

Суботица прославља Дан града, у спомен на 1779. годину када је донета Повеља Марије Терезије, којом је Суботица од вароши постао слободан краљевски град. Свечаност је традиционално започела испред главног улаза Градске куће наступом Суботичког дувачког оркестра и подизањем заставе града, а настављена је свечаном седницом Скупштине града, на којој су сумирани резултати рада у протеклих годину дана.

“Велики су резултати постигнути, много је ствари урађено, а и започето је пуно пројеката или се очекује почетак, и то капиталних пројеката, попут реконструкције Опште болнице Суботица, попут реконструкције и изградње фудбалског стадиона, очекујемо завршетак брзе пруге Београд-Будимпешта, од које ја, понављам, заиста очекујем велики привредни “бум” за град Суботицу”, истиче Стеван Бакић, градоначелник Суботице.

“Циљеви су остали исти, реализовали смо неке задатке на плану остварења тих циљева, очување града, оне Суботице коју сви ми волимо и желимо да очувамо”, додао је др Балинт Пастор, председник Скупштине града Суботице.

Звање Почасни грађанин је ове године додељено професору емеритусу Шандору Шомођију, доктору економских и пољопривредних наука, који је својим радом и напредним идејама у значајној мери допринео развоју Суботице. Он је међу првима препознао значај обнове жељезничке пруге Сегедин-Суботица-Баја.

“Никада у животу нисам радио за награде и за признања, већ сам радио свој посао по мом најбољем знању. Био сам изненађен, пријатно наравно, и задовољан”, рекао Шомођи.

На свечаној седници су додељена и признања Про Урбе, а овогодишњи добитници су диригент Маћаш Мурењи, професор Јосип Ивановић, доктор педагошких наука и Мирослав Војнић Хајдул – Марача, дипломирани кореограф.