in

У школске клупе без ограничења

Часови ће трајати 45 минута, неће се делити одељења, а ни маске за ђаке и запослене нису обавезне.Дозвољено је да се организују излети, екскурзије, настава у природи.Упркос томе епидемиолози саветују да се доследно примењују опште мере заштите и личне хигијене, како у школи тако и ван ње.

Удео школске популације међу оболелима тренутно је на 4 процента, кажу у Институту за јавно здравље Војводине. Уз то ковид код деце у 99% случајева изазива благу клиничку слику.

“Једини проблем заправо јесте тај да након уласка у затворени простор све капљичне инфекције укључујући и ковид постоји шанса да дође до повећања и очекивано је да дође до повећања стопе оболевања имајући у виду да су мере сада на нивоу препорука, да нису обавезне мере, то је онај страх који постоји”, каже епидемиолог Др Снежана Медић са Института за јавно здравље Војводине.

Иако школска година почиње без ограничења све школе добиле су упутства како да се понашају уколико се током боравка у школи код неког ученика јаве симптоми ковида.

“Позорност постоји и у школама да се мора обратити пажња на децу која имају неке респираторне тегобе, како би се одмах изоловала, дакле ставља се маска, издваја се у посебну просторију и зову се родитељи како би се деца одмах прегледала. Уколико се установи да су позитивни иду у изолацију од 7 дана, након чега могу да се јаве у колектив без тестирања”, додаје Медићева.

Ради бољег праћења епидемијске слике међу школском популацијом директори школа су у обавези да на недељном нивоу достављају извештај ресорном министарству о броју заражених ученика и наставника. У случају наглог пораста броја оболелих дужни су да се обрате надлежном заводу за јавно здравље и школској управи ради доношења одлуке о евентуалној измени у начину рада.

Тим за школе имаће још један састанак 31. августа, уочи почетка нове школске године.

Каква су упутства ресорног министарства и колико је првака уписано у новосадске основне школе, за Радио Нови Сад говори руководилац Школске управе Милан Грујин.