in

Хамас у Гази погубио пет Палестинаца

ГАЗА –

Исламистички покрет Хамас, који влада у Гази, саопштио је данас да је извршио смртну казну над пет Палестинаца, од којих су двојица на њу осуђена због “сарадње” са Израелом. Погубљења у зору, вешањем или стријељањем, била су прва на палестинским територијама од 2017. године, преноси Ројтерс.

“Јутрос је извршена смртна казна над двојицом осуђених за сарадњу са окупационим снагама и још тројицом због кривичних дела”, наводи се у саопштењу Хамаса.

Пресуде су биле коначне и извршне, након што је свим осуђеницама обезбеђено пуно право да се сами бране“, додаје се у саопштењу.

Наведено је да су двојица погубљених због “сарадње” с Израелом, мушкарци рођени 1978. и 1968. године, који су Израелу дали информације које су довеле до убиства Палестинаца, док је троје погубљених било осуђено за убиство.

Палестинске и међународне групе за људска права осудиле су смртну казну и позвале Хамас и палестинске власти, које имају ограничену самоуправу на Западној обали коју је окупирао Израел, да прекину с том праксом.

Палестински закон предвиђа да председник Махмуд Абас има последњу реч када је извршење смртне казне у питању, али он нема ефективну власт у Гази.

Откако је исламистички Хамас преузео контролу над Газом од Абаса 2007. године његови судови су осудили десетине Палестинаца на смрт, а до сада су их погубили 27, подаци су организација за људска права, преноси Ројтерс.