in

Амбер алерт – за бржи проналазак отете и нестале деце

Према званичној статистици МУП-а Србије, прошле године пријављен је нестанак 1147 деце, од чега је пронађено њих 1103. Игор Јурић, председник Фондације „Тијана Јурић“, каже да је охрабрујуће што је број нестале деце, ипак, био мањи него ранијих година и што ни један нестанак није био узрокован криминалном отмицом, али и истиче да то не мења потребу да свако нестало дете треба да буде пронађено у најкраћем могућем року.

„Најчешћи узроци нестанка деце су бежање од куће, из хранитељских породица и социјалних установа. То је показатељ да морамо много више да радимо са децом, да их едукујемо, да их упозоравамо и објаснимо им шта, у ствари, значи одлазак од куће. Јер, када дете није у безбедном окружењу, када није у својој породици, а малолетно је, оно је у опасности. Показало се да су деца најчешће жртве трговине људима и да су она, у том погледу, најугроженији слој друштва у нашој земљи“, каже Игор Јурић, председник Фондације „Тијана Јурић“.

игор,, јуриц

Игор Јурић оценује да је примена „Тијаниног закона“, који одређују да више не треба чекати 24 часа од нестанка како би била отпочета потрага за несталим дететом, допринела њиховом бржем и успешнијем проналаску, али сматра да би то значајно могло да буде унапређено уласком у систем „Амбер алерт“.

„Морам да истакнем да и даље морамо да унапређујемо потрагу за несталом децом. Зато се надам да ће држава разумети потребу за увођењем система обавештавања „Амбер алерт“ који се показао ефикасним у другим земљама. Потврђено је да тај систем много помаже када се деси нестанак детета“, каже Игор Јурић, председник Фондације „Тијана Јурић“.

отмица,, киднаповање

Систем „Амбер алерт“ примењује се у више од 20 држава у Европи. Он подразумева сарадњу свих институција и целог друштва у потрази за сваким несталим дететом.

Искуство је показало да је оваква врста потраге ефикасна у 90 одсто случајева те Игор Јурић изражава наду да ће такви показатељи допринети да „Амбер алерт“ ускоро буде примењен и у Србији како би се увећале шансе да свако нестало дете буде пронађено и враћено под окриље своје породице.