in

Бачка Паланка и ове године у кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“

„До 1. септембра ове године, број евидентираних обраћања због насиља у породици у општини Бачка Паланка, износи 71 од чега су жртве насиља у највећем броју жене 62. Током прошле године, број евидентираних обраћања због насиља у породици износи 207, а жртве насиља у највећем броју су жене 158“, рекла је за РТВ Вера Петровић, директорица Центра за социјални рад.

Циљ кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ је подизање свести и преузимање акција за сузбијање насиља над женама. Као део ове иницијативе, организују се догађаји у земљама широм света, као и у Србији, а знаменитости у градовима и општинама су осветљене наранџастом бојом, како би се скренула пажња на ово важно питање, у Бачкој Паланци то је зграда Музеја“, додала је Петровић.

„У организацији Савета за родну равноправност Скупштине општине Бачка Паланка, у Градском биоскопу 30. новембра у 18 часова, биће одиграна позоришна представа Пан Театра из Београда „Сама је тражила“, која говори о насиљу над женама. Представа је омнибус састављен од прича, монолога, исповести, поема, оних који су умрли“, изјавила је Оља Нађ, директорица Културног центра.

„Аутори прича у омнибусу „Сама је тражила“ су драмски писци из Србије, Хрватске, Ирске и Шведске, већина вишеструко награђивана за драмско писање, а поред личних искустава, материјал коришћен за инспирацију су и полицијски извештаји. Улаз на представу је бесплатан“, истакла је Нађ.

У оквиру кампање „16 дана активизма против насиља над женама“, до 10. децембра у фоајеу биоскопа у Бачкој Паланци, биће постављена изложба фотографија која говори о насиљу над женама.