in

Бајден потписао уредбу о санкцијама за ДНР и ЛНР

МОСКВА,ВАШИНГТОН –

Амерички председник Џозеф Бајден потписао је извршну уредбу којом се забрањује улагање, трговина и финансирање које би обављали грађани Сједињених Држава са самопроглашеним Доњецком народном републиком (ДНР) и Луганском народном републиком (ЛНР), о чијем је признању јуче указе потписао руски председник Владимир Путин.

„Потписао сам извршну уредбу како бих спречио Русију да профитира од оштрог кршења међународног права. Настављамо консултације са савезницима, партнерима и Украјином о наредним потезима“, написао је амерички председник на Твитеру.

Том одлуком у Сједињене Државе забрањен је непосредан или посредан увоз добара, услуга или технологије из подручја на које се одлука односи, пише Глас Америке.

“Забрањено је улагање у регионе Украјине под називом Доњецка и Луганска Народна Република. Секретаријат унутрашње безбедности примењиваће уредбу на недржављане, приликом уласка у земљу, који су обухваћени овом процедуром” наведено је у саопштењу Беле куће.

Портпаролка Беле куће Џен Псаки изјавила јуче да ће, уз поменуту, бити донето још мера независно од санкција које су Сједињене Државе и савезници припремали ако Русија изврши инвазију на Украјину.