in

Blagi napredak u dijalogu juče u Briselu, deklaracija o nestalima bez termina “prisilno nestali”

Blagi napredak u dijalogu juče u Briselu, deklaracija o nestalima bez termina “prisilno nestali”

Jučerašnji razgovori u Briselu još jednom su potvrdili da je pred Srbijom dug pregovarački proces, ocenjuju analitičari.

“Ovo što se juče postiglo u Briselu, to su neke tehnikalije oko kojih je i ranije mogao da se postigne neki sporazum, a ovo oko Zajednice srpskih opština je veoma složeno pitanje, to je ta crvena linija za Prištinu o kojoj govorimo već godinama”, rekao je za RTV analitičar Žarko Rakić.

Ipak, za Srbiju je glavni cilj da ZSO bude formirana onako kako je potpisano u Briselskom sporazumu.

“Zajednica srpskih opština je glavni uslov da bi jednostavno krenulo se sa rešavanjem daljnjih, krucijalnih problema, i jednostavno je to poznato Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, koje u tom smislu moraju izvršiti stvarni, dodatni pritisak na Prištinu da bi se krenulo u realizaciju”, ocenio je stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović.

O jučerašnjoj rundi pregovora Bjegović kaže da postoji blagi napredak u vezi sa nestalim licima i energetikom i dodaje da je Srbe na Kosmetu najvažnije da imaju obezbeđenu električnu energiju.

Petković:U Deklaraciji nema termina “prisilno nestali”, osujetili smo plan Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je danas da je u tekstu deklaracije o nestalim licima koji je u utorak usaglašen u Briselu, zahvaljujući naporima Beograda, odbačen termin prisilno nestali (enforced disappearances) koji je pravna kategorija definisana međunarodnom konvencijom i koji bi podrazumevao direktnu pravnu odgovornost države Srbije za sve slučajeve nestanaka tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

petkovic, intro

On je u saopštenju ukazao da Beograd to nije dozvolio niti dopustio u ovoj Deklaraciji, kao i da je plan Prištine osujećen.

“Umesto tog termina, usvojen je termin prinudno nestali (forcibly disappeared) koji nije nikakva pravna kategorija i koji se ne nalazi ni u jednoj međunarodnoj konvenciji, već isključivo opisuje okolnosti pod kojim se nestanak desio i zato ne može da proizvede nikakvo pravno dejstvo po interese države Srbije, niti njenu odgovornost”, objasnio je Petković.

On je naveo da je zbog toga sasvim jasno da Priština i Andin Hoti obmanjuju i dezavuišu javnost netačnim interpretacijama da je termin prisilno nestali prihvaćen i da će biti u mogućnosti da traže odgovornost države, jer to apsolutno nije tačno i on to zna.

“Sem očigledne politizacije ove visoko humane teme, razumljivo je nezadovoljstvo Prištine kojoj je propao plan da Srbiju optuži za sve slučajeve nestanka na Kosovu i Metohiji i da zlodela tzv. OVK pripiše Beogradu, a što im je bila namera od početka, koju smo prozreli i osujetili”, naveo je Petković.

On je istakao da je srpska strana uspela u Briselu da zaštiti interese Srbije kada su u pitanju nestala lica, ali da je od samog početka ovog procesa pokazala spremnost da ovo važno pitanje reši duboko uverena da porodice svih nevinih žrtava zaslužuju mir bez ikakve politizacije.

“Nažalost, Priština nastavlja da ovu temu politizuje i koristi za dnevno političke obračune i svoje unutar političke prilike, ali ćemo se mi kao i do sada voditi isključivo činjenicama i argumentima”, zaključio je Petković, saopšteno je iz Kancelarije.

 

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /