in

Боцан-Харченко за РТВ: Сарадња Русије и Србије на изузетном нивоу, наставак подршке у дијалогу Београда и Приштине

Шта Београд тражи од Москве и како се из руског угла види компромис. На ова и друга актуелна питања у емисији „Прави угао“ одговарао је Александар Боцан-Харченко, амбасадор Русије у Србији.

„Почео бих од својих оцена и сматрам да је ова изјава , с обзиром на искуство Ивице Дачића, значи следеће. Наравно он тражи да што шири формат посредника постоји у дијалогу, што је уствари најбољи начин преговарања. Реалност је таква каква је, дијалог се одвија под окриљем Европске уније. Београд је пристао да се дијалог води у том формату, а ни смо дали подршку Београду у том дијалогу“, рекао је амбасадор Боцан-Харченко.

Он је додао да Русија стоји иза захтева и Србије да се мора испунити оно што је договорено.

„Ми тражимо да се испуни оно што је договорено, мислим на Бриселски споразум. Стварање Заједнице српских општина, то је полазна тачка. Оно што је познато јесте да није ни започето стварање ове заједнице. Ово је ситуација која смањује ауторитет Европске уније, јер ако се не испуњава оно што је договорено, тешко се може даље преговарати“, сматра амбасадор Русије.

Боцан-Харченко се недавно се срео са председником Србије и пренето је да је Александар Вучић рекао да Србију чека тежак период на више фронтова. Да ли је икада Русија добила позив да се мимо Савета безбедности укључи у дијалог Београда и Приштине, онако како су рецимо укључени представници Сједињених Америчких Држава?

„Ја не могу да кажем да решавање Косовског питања дешава „заобиласком“ Савета безбедности, дискусије су редовне и тамо се и даље разматра ситуација. Ни једна одлука неће моћи да прође без подршке Савета безбедности. Резолуција 1244 остаје на снази“, рекао је Боцан-Харченко.

Он је додао да Русија није имала званичан позив за учешће у дијалогу на другачији начин. Он је рекао да Русија и Србија имају добру сарадњу, да Србија полази од тога да је Русија члан савета Безбедности и ми наступамо у том формату.

„Београд није ништа тражио од нас нити би ми на тај начин нешто тражили од Београда, али сарађујемо на најбољи начин на основу заједничких интереса. Резолуција 1244 је оно што је важеће. Она говори о посебном статусу Косова, али не о Косову као независној држави. Русија је спремна да размотри нове аспекте, али само ако Србија то жели. Ако позива буде било, званичан позив да Русија учествује на другачијем нивоу, ми ћемо то размотрити свакако“, рекао је Боцан-Харченко.

Говорећи о двоструким аршинима, амбасадор сматра да није уреду да Америка продаје оружје на Косову, а да се декларативно залаже за мир и стабилност.

„Поткопавање напора је рецимо продаја оружја из Америке Косову и за нас то није прихватљиво. То је пример двојних стандарда. Са једне стране је жеља и допринос Косовске кризе, са друге стране попуњава се оружјем територија која је кризна“, закључио је амбасадор.

Говорећи о најављеној војној вежби Русије, Белорусије и Србије, амбасадор Боцан-Харченко каже да не види ништа спорно у томе.

„Ми не разумемо зашто је то неком проблем. Када правимо вежбе сами на нашој територији , нама се приговара како то не смемо да радимо. То је наравно ван сваког нормалног размишљања. Три суверене државе, које имају право да раде оно што одговара интересу сваке државе, сарадња у војној сфери је исто сасвим нормална. Ја не разумем где је проблем“, закључио је амбасадор.

Када је реч о светским темама, то је свакако састанак председника Русије Владимира Путина и председника САД Џосефа Бајдена. Како ће састанак изгледати и шта се може очекивати?

„Моје лично мишљење у вези овог састанка јесте да не треба очекивати неки заокрет одједном. Али дијалог је неопходан и добро је да се разговара. Постоје неки заједничке циљеви, стратегијска стабилност и Русија је свакако спремназа дијалог и договор“, изјавио је Боцан-Харченко.

Целу емисују „Прави угао“ можете погледати овде