in

Časopis “Nova zora” promovisan u svečanoj sali Matice srpske

Časopis “Nova zora” promovisan u svečanoj sali Matice srpske

Časopis “Zora” davne 1896. pokrenuli su najugledniji pisci tog doba, Aleksa Šantić, Svetozar Ćorović, Jovan Dučić i Atanasije Šola. List za zabavu, pouku i književnost, kako su ga nazivali tadašnji savremenici, izlazio je u Mostaru, a danas su u redakciji časopisa “Nova zora”, koji je obnovljen 2004. godine, istaknuti pisci iz svih hercegovačkih gradova, poznati akademici i profesori.

“Pokrenut je u jedno prilično zlo vreme, teško vreme. Tada Hercegovina nije imala nikakav časopis, nikakvo glasilo ozbiljnije, posebno ne za kulturu i književnost, sa ambicijama da bude nastavljač one “Zore” koja je izlazila sa kraja 19. i početka 20. Veka, tačnije od aprila 1896. do 1. decembra 1901. godine”, kaže Prof. dr Jovan Delić, predsednik Savjeta časopisa “Nova zora”.

“Stalne su rubrike razgovora, to su razgovori sa akademicima, našim kulturnim i javnim radnicima koji su zadužili srpsku kulturu na različite načine iz različitih oblasti. Onda ide stalna rubrika poezija, proza, likovni život, muzički život i na kraju ono što je jedna retkost, da časopis daje godišnji rad u Hercegovini svih kulturnih dešavanja od guslarskih večeri do večeri poezije”, objašnjava Prof. dr Mihailo Šćepanović, lektor časopisa “Nova zora”.

Promocija časopisa održana je u svečanoj sali Matice srpske, u okviru manifestacije “Mesec Hercegovine u Matici Srpskoj”.

“Što se Hercegovine tiče, tu je ona stara izreka da “dok je Hercegovine biće i svesti o svesrpskoj celini”, tako da to je jedan od razloga što smo mi razvijali i razvijamo i saradnju sa Hercegovinom kao regijom, koja je nažalost dosta iseljena, ali ima još uvek ljudi koji rade i institucija koje rade sa velikim pregnućem”, ističe Prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

Pisan na ćirilici, skoro dve decenije, ovaj časopis spaja prošlost i sadašnjost. Prkosno svedoči o velikim umovima koji su ostavili trag u našem društvu, o imenima koja su zadužila našu i svetsku kulturnu baštinu poput Jovana Skerlića, Anice Savić, Radovana Samardžića, Meše Selimovića i mnogih drugih.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /