in

Crveni meteo alarm – u većem delu Srbije sneg, autobus sleteo s puta u Kragujevcu, mećava na Zlatiboru i Kopaoniku

Crveni meteo alarm – u većem delu Srbije sneg, autobus sleteo s puta u Kragujevcu, mećava na Zlatiboru i Kopaoniku

U delovima Beograda palo je dvadesetak centimetara snega. Tokom večernjih sati kiša na Zlatiboru prešla je u jaku snežnu mećavu, a mećava je i na Kopaoniku. Najhladnije je ovog jutra na Kopaoniku gde je -9 stepeni.

10.35 – MUP poziva građane na pojačanu opreznost – na snazi crveni meteo alarm

Zbog snežnih padavina koje su zahvatile veći deo Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva sve građane na pojačanu opreznost na zavejanim putnim i drugim pravcima i da prate obaveštenja nadležnih organa.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije u stalnoj su komunikaciji sa svim činiocima u sistemu zaštite i spasavanja na teritoriji Srbije i spremni su za delovanje, ukoliko za tim bude bilo potrebe, a sve u cilju zaštite života građana i njihove imovine.

U Raškom okrugu je zbog vremenskih nepogoda neprohodan put na deonici Кuti – Odvraćenica i građani se upućuju na alternativni putni pravac Raška – Novi Pazar – Odvraćenica. Takođe, bez električne energije ostala su sela Mojstir, Draga, Živče, Ribariće i Dolovo.

U Jablaničkom okrugu u Medveđi je bez struje ostalo 500 domaćinstava, dok su u Moravičkom okrugu prisutni manji kvarovi na elektro-mreži u Guči, Gornjem Milanovcu i Čačku, gde je neprohodan putni pravac Preko Brdo – Odvraćenica.

Tokom noći su na teritoriji Rasinskog okruga izvršena tri crpljenja vode u mestima Trebotin, Dašnica i Pakašnica i uklonjena pala stabla sa puta u Кraljevu. Trenutno su vatrogasno – spasilačke jedinice angažovane na obilasku terena i na uklanjanju palog drveća sa kolovoza, na više lokacija.

Na osnovu crvenog meteoalarma RHMZ-a kojim su najavljene snežne padavine južno od Save i Dunava, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije je u petak, 31. marta ove godine, uputilo upozorenje svim štabovima za vanredne situacije u jedinicama lokalne samouprave i naložilo preduzimanje hitnih preventivnih i operativnih mera u cilju smanjenja posledica eventualnih snežnih nepogoda.

 

10.04 – Kod Kragujevca autobus sleteo sa puta, 15 putnika na pregledima u UC

Autobus prevoznika “Janjušević”, koji je prevozio putnike na relaciji Kragujevac – Rača, sleteo je sa puta jutros oko 05:30 časova, na putu Cerovac-Rača, kod mesta Sobovica, a 15 putnika javilo se na pregled u Klinički centar u Kragujevcu.

autobus,, kragujevac

Svi su pregledani, nemaju težih povreda i za sada niko nije zadržan na bolničkom lečenju, rečeno je Tanjugu u toj medicinskoj ustanovi. U Hitnoj pomoći kažu da su tri ekipe izašle na teren, kako bi zbrinule putnike.
Prema rečima direktorke kragujevačke hitne pomoći, dr Gordane Đokić, šestoro putnika je odmah prevezeno u Ugrentni centar UKC Kragujevac na detaljnije preglede.

Ostali putnici pregledani su na licu mesta i konstatovane su im lakše povrede.

09.48 – Na putu ka Kopaoniku obavezna upotreba zimske opreme

Na području Rasinskog okruga sneg koji pada ne stvara probleme u saobraćaju. U nižim predelima kolovozi su vlažni, a u višim ima snega do 5 centimetara.

Saobraćajna policija apeluje na poseban oprez, posebno na one koji su zimske gume zamenili letnjim.

09.45 – Neprohodan put Rudno-Brzovik

Put Rudno-Brzovik je neprohodan. Dve ekipe JP ”Putevi” iz Kraljeva su na terenu.

Napadalo je oko 40 centimetara snega, ali jak vetar pravi nanose visoke i do metar i po, rekao je za RTS direktor tog preduzeća Mirko Vuković.

Mehanizacija je intervenisala i na putevima na području Gledića. Snega ima i u nižim predelima, ali za sada nema problema u saobraćaju. Kolovozi su posuti solju.

09.32 – Putevi u šabačkom kraju prohodni

Sneg koji pada u šabačkom kraju nije doneo probleme u saobraćaju. Svi putni pravci su prohodni, kolovozi raskvašeni i klizavi, nije bilo saobraćajnih nezgoda.

U komunalnoj policiji i Centru za vanredne situacije potvrđuju da nema prijava bilo kakvih šteta ni problema.

Sneg se ne zadržava na ulicama.

09.12 – Nova Varoš: Sneg na planinama i do 40 centimetara, nema većih problema

Sneg pada bez prestanka na teritoriji opštine Nova Varoš još od ponoći, ali su za sada nije izazvao veće probleme u saobraćaju i snabdevanju električnom energijom.

“Situacija je teža po brdima gde je snega do 40 centimetara, dok ga u gradu ima od 15 do 20 centimetara. Za sada je sve pod kontorlom, jer pada suv sneg i ne pravi probleme. Biće nekih dodatnih troškova oko čišćenja, rekao je za Tanjug Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Vasiljević je istakao da je snabdevanje električnom energijom uredno i za sada nema prijavljenih kvarova.

09.00 – U Kraljevu slab sneg, topi se pri tlu

Na području Kraljeva pada slab sneg, ali se topi na tlu. Na putevima ima razgaženog snega, a saobraćaj je usporen.

Svi važni putni pravci su prohodni, a na Ibarskoj magistrali ima sitnog kamenja koje se odranja tako da se savetuje oprezna vožnja. Sinoć je kod Magliča ukolonjen veći deo stene sa magistrale

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /