in

Da li će Srbija uskoro dobiti prvi Centar za obolele od autizma?

Da li će Srbija uskoro dobiti prvi Centar za obolele od autizma?

“Miloš je jako veselo dete, raspoloženo, jedna velika dobrica i baš onako…umiljat”, rekao je Darko Popov, Milošev otac.

Takav je Miloš. Dečak kojem je sa tri i po godine dijagnotikovan poremećaj iz spektra autizma. On će uskoro napuniti 13, a kada je imao samo dve godine, njegovi roditelji primetili su prve znake ponašanja koje su okarakterisali kao neuobičajene.

“Stavite ga tu na stolicu, na tepih, sedi tu, igračke oko njega, on ne obraća pažnju uopšte, bilo šta da govorimo, da ga dozivamo, ne reaguje uopšte, on to ne primećuje”, dodao je Darko.

Od početka prvih simptoma pa do postavljanja dijagnoze, prošlo je godinu i po dana. Upravo zbog toga, Milošev otac poručuje da su rana dijagnostika i tretman ključni za decu sa poremećajem iz spektra autizma.

“Nama je svaki dan bio bitan, svaki dan je sve gore i gore. Ne znam kako da doprem do deteta. Oni su govorili stalno da to ima veze, dečak je oni su lenji, pa kasnije progovaraju. Ali kad sam posle čuo drugo mišljenje rekli su da to nema veze da je to glupost bukvalno”, objasnio je Milošev otac.

Veliku pomoć i napredak osetili su u periodu predškolskog uzrasta, kada je Miloš, uz stručnjake, savladao program u školi “Milan Petrović”. Danas je učenik šestog razreda osnovne škole “Vasa Stajić” u Novom Sadu, gde nastavu pohađa uz pomoć ličnog pratioca.

“Svi mu prilaze svi mu pomažu, svi žele da učestvuju, da pomažu svom drugaru, nemaju problem sa tim uopšte”, rekao je Darko.

Drugari nemaju problem, ali ga imaju roditelji dece sa tom dijagnozom, jer kako navode, ne postoji Centar u kojem bi trajno boravili oni o kojima više nema ko da brine. Zato članovi Udruženja “Svoj svet” već godinama prikupljaju donacije kako bi finansirali izgradnju i opremanje takvog centra.

Trenutno se završava prva faza, u kojoj se gradi dnevni boravak u Bačkom Gradištu, a uskoro se očekuje i početak druge faze.

“Roditelji će bez ograničenja imati mogućnost da ostave svoju decu sa autizmom na dva tri dana, mesec dana ako je to iz opravdanih razloga” “Mi smo uradili već i temelje tog većeg objekta koji ima nekih 600 kvadrata i gde će biti moguć osoba sa autizmom o kojima više nema ko da brine”, rekla je Dušica Jaćimović.

U Udruženju se nadaju da će Dnevni boravak početi da radi već u oktobru, a svaki vid podrške dobro je došao. Da ovaj jedan jedini svet koji imamo, bude jednako i njihov i naš.

Svi koji žele, mogu da pomognu uplatom na žiro račun 165-7009064286-35.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /