in

Дачић и Ларше: Парламенти да дају допринос сарадњи

“Оно што је заједнички закључак јесте да пробамо да урадимо све што можемо на унапређењу наших билатералних односа, да парламенти дају свој допринос и да пробамо да имамо висе међусобних посета“, рекао је Дачић после састанка са Ларшеом у згради горњег дома француског парламента.

Дачић је додао да је у том контексту позвао Ларшеа да у што скорије време посети Србију.

“Наравно, били бисмо пресрећни уколико би се то десило и пре избора“, рекао је Дачић.

Председник Народне скупштине је за Танјуг рекао да још од 1985. године ниједна делегација француског парламента није боравила у посети Србији.

Дачић је изразио велико задовољство због нивоа билатералних односа Србије и Француске, праћеним, како је истакао, договарањем и поштовањем између највиших званичника две земље, укључујући председнике Емануела Макрона и Александра Вучића.

Дачић је подсетио да Француска и Србија имају низ заједничких пројеката, међу којима је поменуо београдски аеродром и метро, нагласивши да је економска сарадња две земље веома добра и у условима пандемије.

“Милијарду и сто милиона евра је наша годишња размена и она није уопште пала у условима пандемије. Велики број француских компанија ради у Србији и било би добро да се тај тренд настави“, рекао је председник Народне скупштине.

Дачић је подсетио да је Ларше дуго на челу Сената и да представља веома значајну политичку личност.

Ларше је после разговора са Дачићем изјавио да, пре свега, снагом односа и пријатељства две земље, треба оснажити њихову повазоност.

Неопходно је то учинити, како је истакао, на економском, политичком и стратешком нивоу.

У прилог унапређењу билатералних односа иде и француско председавање ЕУ, навео је Ларше.

Он је рекао да је позвао Дачића да пошаље делегацију српских парламентараца на конференцију о безбедности и одбрани у Европи, као и на конференцију о европском економском суверенитету, планирану за март, и у мају на конференцију о миграцијама и азилу.

Ларше је истакао да је то још један начин да се додатно ојачају односи Србије и Француске.

“Ми смо такође две земље које ће се, како бих рекао, суочити са важним демократским тренуцима“, рекао је Ларше.

У том контексту је истакао да Србију у недељу очекује референдум о уставним променама, значајан за, како је рекао, прилагођавање заједничким европским вредностима.

“У априлу председнички избори код вас и председнички избори код нас, то није безначајно. Али у свим демократијама потребан је континуитет у акцијама и пријатељство у односима“, нагласио је председник Сената.

Ларше је потврдио да га је Дачић позвао да посети Србију, нагласивши да ће тај позив радо прихватити.