in

Dačić na prvoj sesiji sastanka ministara Zapadnog Balkana u Rimu

Dačić na prvoj sesiji sastanka ministara Zapadnog Balkana u Rimu

U okviru posete, šef srpske diplomatije imaće sastanak sa svojim italijanskim kolegom Antoniom Tajanijem.

U toku je prva sesija Ministarskog sastanka na temu “Proces evropskih integracija Zapadnog Balkana: put napred” u Vili Madama u Rimu.

Na sesijama sastanaka u Rimu učestvuju ministri spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana, a pored Dačića, tu će biti premijer u tehničkom mandatu i rukovodilac Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore Dritan Abazović, ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković, Donika Gervala Švarc, ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija, kao i šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani i Olta Džačka, ministarka spoljnih poslova Albanije.

Na Prvoj sesiji Ministarskog sastanka, pored ministara zemalja Zapadnog Balkana govoriće i Tajani, kao i ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrom, ali i komesar za proširenje EU Oliver Varhelji.

Druga sesija održava se pod nazivom “EU-Zapadni Balkan: Zajedno unapređujemo našu saradnju”.

U Rimu će takođe biti održana i konferencija “Nova vizija Zapadnog Balkana: EU pristupanje i regionalna bezbednost”, posle koje se očekuje bilateralni sastanak Dačića i Tajanija.

Pored sesija ministarskih sastanaka, biće održana i dva panela, na kojima će se govoriti o regionalnog i privrednoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana.

Na drugom panelu “Pružanje podrške regionalnoj saradnji i integraciji regiona Zapadnog Balkana”, između ostalih učestvovaće i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Poslednji susret Dačića i Tajanija bio je 21. marta, kada je šef italijanske diplomatije posetio Beograd. Tom prilikom italijanska strana izrazila je snažnu podršku što skorijoj integraciji Srbije u EU.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /