in

Дачић: Најважнији закон донет 2021. је о промени Устава, референдум и избори шанса да учинимо Србију бољом

Нагласио је да је измена највишег правног акта земље у интересу правосуђа, европских интеграција и самих грађана, који имају примедбе на стање у правосуђу.

„Основна примедба европских институција је била да је избор судија и тужилаца у парменту политизација, а томе су придодате и жалбе наших грађана на стање у правосуђу. Први услов за даље напредовање у европским интеграцијама је да се промени начин избора судија и тужилаца“, рекао је Дачић гостујући на ТВ Првој.

Оценио је да је заслуга садашњег сазива скупштине и Министарства правде што је за измене Устава добијена сагласност Друштва судија и Удруужења тужилаца, којих се промене највише тичу, као и позитивно мишљење Венецијанске комисије.

„Ми немамо проблем код оних који то треба да оцене, него политичку борбу, јер опозиција жели да референдум не успе или да значајан број људи гласа проитив, да би се ослабила власт уочи избора. Нико од њих не каже да нешто није добро у вези с променом Устава“, оценио је Дачић.

Он је поновио како је лаж тврдња да се Устав мења у вези с променом статуса Косова и Метохије.

„Ја као преставник парламента могу да кажем да и ако референдум не успе, нама је добро. Бираћемо и даље судије и тужиоце, па ако то хоћете, немамо ништа против“, рекао је Дачић.

Референдум и избори шанса да учинимо Србију бољом

Година за нама није била лака, али је била боља од претходних, а сигуран сам да ће 2022. бити још боља, јер Србија стално напредује, поручио је у новогодишњој честитки Дачић.

„Остављамно иза себе 2021. годину која није била лака. Ставила нас је на многа искушења и тражила од нас да се стално боримо и да бринемо једни за друге. Имали смо и проблеме, свако до нас у породици, на послу, али и као заједница, народ и држава. Многе смо успели да решимо, а на некима ћемо да наставимо вредно да радимо у 2022. години“, пише у новогодишној поруци председника републичког парламена.

Навео је да ће ова година бити још успешнија од претходне, јер Србија стално напредује захваљујући свиима који у њој живе.

Дачић је додао како нас у новој години чекају нове наде и шансе да земљу учинимо бољом и успешнијом.

„Имаћемо за то прилику на референдуму који убрзо следи, и на изборима у априлу и сваког другог дана док смо на нашиим радним местима, у школама и на њиви“. пише у Дачићевој новогодишњој честитики.