in

Дачић започео званичну посету Аустрији

Саговорници су се сагласилил да су билатерални односи Србије и Аустрије добри, да треба наставити са њиховим даљим развојем у свим областима, а Шаленберг је најавио да Аустрија за јесен припрема „програм рефокусирања“ који обухвата низ економских иницијатива које треба да повежу заинтересоване компаније и поједине земље, регионе и градове.

Шаленберг је рекао да је Србија важан економски партнер и да ће свакако бити део овог програма.

Током састанка било је речи о ситуацији у региону, европским интеграцијама, дијалогу Београда и Приштине.

Дачић истакао је спремност Србије за наставак дијалога и проналажење компромисног решења, али је истовремено изразио забринутост да у Приштини та врста спремности не постоји.

Министар Шаленберг је говорећи о европским интеграцијама региона рекао да је прошла година изгубљена за Западни Балкан, делимично и због корона вируса, те да у наредном периоду треба интензивирати ове процесе.

Дачић и Шаленберг су разговарали и о процесу вакцинације, борби против корона вируса, нормализацији живота и оживљавању привреде и економије.

Председник Скупштине Србије је подсетио да је трговинска размена између Србије и Аустрије прошле године забележила пад од 15 одсто и сагласио се да треба уложити додатне напоре да се она у наредном периоду врати у регуларне токове и даље унапреди.

Дачић је замолио замолио Шаленберга да се заложи за што скорије постизање договора о зеленим сертификатима, односно нормализацији путовања између Србије и Аустрије.

Председник Скупштине Србије посету Бечу наставља сутра сусретима са председником Савезног већа Савезног парламента Кристијаном Бухманом и председником Националног већа Савезног парламента Волфгангом Соботком.

Посету ће завршити састанком са савезним канцеларом Себастијаном Курцом.