in

Дан волонтера обележен и у Новом Саду

Иако живе у различитим државама Маријана и Адриан су направили мост који чврсто стоји на стубовима како њиховог волонтерског рада тако и рада њихових српских и албанских колега. Док се Маријана бави волонтирањем неколико месеци, Адриан је у категорији људи великог срца од 2016. године. Обоје истичу да многи ни не знају да се 5. децембра обележава Међународни дан волонтера нити су свесни колико бенефита доносе волонтерске активности.

“Увек си окружен људима, помажеш локалној заједници. Просто дружење и атмосфера је невероватна, јер смо сви ту дошли добровољно и види се тај ентузијазам и људи су увек насмејани и прихвате те“, рекла је Маријана Еређин, Новосадски волонтерски сервис.

“Приметио сам да овде у Новом Саду су волонтери боље умрежени за разлику код нас у Албанији и веома је битно да та мрежа постоји. Опенс сарађује са великом мрежом волонтера и институција у којима волонтери имају прилике да стекну искуства, а Новосадски волонтерски сервис је на једном месту окупио све младе људе да унапређују заједницу и да заправо донесу неке нове промене“, рекао је Адриан Зала, волонтер, Албанија.

Широка мрежа волонтера и сарадника резултат је којим може да се похвали Новосадски волонтерски сервис на свом петом обележавању Међународног дана волонтера. Од 2017. године у бази сервиса налази се више од 1.800 волонтера међу којима има највише младих од 20 до 25 година, али да волонтеризам не зна за старосне граница доказ је да је најмлађи волонтер има једанаест, а најстарији 74 године.

“До сада смо, од 2017. године преко 250 активности подржали или самостално организовали. То су све лепи бројеви и некако мислим да је важан овај континуитет који ми имамо и како се константно бавимо волонтерима, а сад руге стране бавимо се и организаторима волонтирања. У процесу је међународна регионална размена , издали смо приручник о волонтирању, учествујемо у радној групи за измени закона о волонтирању и многе друге ствари“, нагласио је Војислав Пркосовачки, Новосадски волонтерски сервис.

“ОПЕНС изузетно сматра важним рад волонтера и постојања Новосадског волонтерског сервиса имајући у виду да смо покренули сервис заједно са Фондацијом “Нови Сад Европска престоница културе” још годинама уназад како би имали један градски сервис који може да помогне организацијама, институцијама, волонтерима, умрежавамо се“; објаснио је Вукашин Гроздановић, координатор ОПЕНС-а.

Волонтери из читавог региона су путем Регионалне канцеларије за младе и њиховог програма Роуте Wестер Балканс сиx, са српским колегама на Дан волонтера посадили стабле пријатељства у дворишту Основне школе “Јован Поповић”, а уметници из Тиране осликаће мурал у Омладинском центру ОПЕНС-а, што ће исто учинити и њихове српске колеге у Албанији.

Свака трећа особа бавила се волонтерским радом или тренутно волонтира, спремна да помогне онима којима је помоћ прекопотребна без било какве материјалне надокнаде. Поред тога што представља искључиво добровољан рад и што унапређује живот у заједници, волонтеризам позитивно утиче и на развој личности, а и идеална је одскочна даска за даљу каријеру.

Због доприноса заједници волонтери су награђени, а међу онима који су кући отишли са одличјем око врата била је и Радио-телевизија Војводине. Свим заинтересованима који желе да стекну искуство и знање Новосадски волонтерски сервис нуди низ пројеката у оквиру “Дочека 2022. године”. Пријаве трају до 14. децембра, а све додатне информације могу се пронаћи на официјалном сајту сервиса.