in

Данска: Повећана шпијунска претња из Русије, Кине, Ирана

Данска Агенција за безбедност и обавештајна служба су навели да је примећен велики број покушаја шпијунаже у Данској, чија је активна глобална улога учинила да буде примамљива мета, пренео је Ројтерс.

„Претња страних обавештајних активности усмерених против Данске, Гренланда и Фарских Острва се повећала претходних година“, изјавио је шеф контраобавештајне службе при данској безбедносној и обавештајној служби.

Гренланд и Фарска Острва су суверене територије, део Краљевине Данске, уједно и чланице форума Акртичког савета. Када је реч о међународним и безбедносним питањима, Копенхаген их углавном представља.

У извештају о шпијунажи цитира се, како наводи Ројтерс, лажно писмо које је наводно ишло од министра спољних послова Гренланда једном америчком сенатору, у којем се наводи да је референдум о независности на помолу.

„Велика је вероватноћа да је писмо лажирано и подељено на интернету, а да су то урадили руски утицајни агенти који су желели да створе конфузију и могући конфликт између Данске, САД и Гренланда“, додаје се у извештају.

Руска амбасада у Данској није одмах одговорила на захтев за коментар, а Москва је негирала недавне тврдње Запада о шпијунажи.

У данском извештају се такође наводи да су стране обавештајне службе, међу којима су кинеска, руска, иранска, покушавале да ступе у контакт са студентима, истраживачима и компанијама, како би искористиле информације о данској технологији и истраживањима.