in

До краја године Изложба посвећена Милеви Марић Ајнштајн

Музеј града Новог Сада већ увелико ради на адаптацији простора на тврђави како би ту до краја године била постављена изложба о Милеви Марић Ајнштајн.

Археолози у згради музеја Новог Сада на Петроварадинској тврђави имају пуне руке посла, а налази би требало још једном да потврде континуитет живота на петроварадинској стени. Након археолошких испитивања почеће и комплетан обнова и техничко опремање западног крила и атријума зграде музеја чиме ће се добити око 800 квадрата новог изложбеног простора.

„Не само што ћемо добити нови изложбено простор већ ће то бити простор, по најсевременијим критеријумима када је реч о изложбеним просторима и када говоримо о микторлиматским условима конторли светла“, рекла је Ивана Гудурић из Музеја Града Новог Сада.

У том реконтруисаном простору прво ће бити постављена изложба посвећена Милеви Марић Ајнштај. Цео тај посао део је IPA пројекта између Мађарске и Војводине како би се Нови Сад и Сегедин повезали заједничком туристичко-културном рутом.

„Реч је о туристичкој тури којој које се промовишу знамените жене у науци и уметости и сам пројекат подразумева две мултимедијалне изложбе једну у Мађарској и једну код нас Милева Марић Ајнштај коју ради Душан Јововић мултмедијални уметник из Београда“, напомиње Ивана Гудурић, из Музеја Града Новог Сада.

Изложба посвећена Милеви Марић биће отворена ове године у оквиру програма титуле Европске престонице културе и биће постављена три године.