in

Dodik: Preduzeća u Republici Srpskoj u prošloj godini ostvarila dobit preko tri milijarde KM

Dodik: Preduzeća u Republici Srpskoj u prošloj godini ostvarila dobit preko tri milijarde KM

“To je nešto čime treba da se ponosimo i budemo svesni da je to ostvareno u nestabilnim i teškim okolnostima”, napisao je on na svom Instagram nalogu.

“Na godišnjem izboru najboljih preduzeća, u organizaciji Privredne komore Republike Srpske, istakao sam dobre ekonomske podatke i da je u periodu januar – februar ove godine ostvaren izvoz u vrednosti od 875 miliona KM, što je za 8,8 odsto više nego u periodu januar – februar prošle godine, odnosno procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 91 odsto. Želimo da to bude više od 100 odsto pokrivenosti, jer znamo šta to znači i smatram da imamo potencijala, naveo je Dodik.

Kako Dodik ističe, Srpska danas ima najveći broj zaposlenih.

“Republika danas ima najveći broj zaposlenih otkad postoji, a to je preko 290.000, tako da se odmičemo od situacije kada smo imali jednak broj zaposlenih i penzionera. U isto vreme je odgovornost prema zaposlenima vidljiva kroz povećanje prosečne plate. Ona je preko 1.200 KM, što govori o tome da i taj trend u Srpskoj raste polako, ali sigurno, ne ugrožavajući poslovanje”, ističe Dodik.

Dodaje, da će se u narednom periodu tražiti rešenja za povećanja plata u realnom sektoru.

“U narednom periodu moramo da tražimo rešenja za povećanje plata i to u realnom sektoru, ali uz stimulaciju koju država mora da obezbedi. Bitno je da zadržimo radnike, da pokažemo da se ovde može raditi i zaraditi”, naveo je on.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /