in

Drecun: Sudi se celoj OVK, imamo dokaze da je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu

Drecun: Sudi se celoj OVK, imamo dokaze da je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da je prikupljeno preko 30.000 dokaznih dokumenata, ali i više stotina svedočenja.

“Tu su i dokazi koje je sakupila radna grupa koju sam formirao i koja je šest godina radila na prikupljanju dokaza i činjenica“, rekao je Drecun.

Ističe da se optuženi terete kako za individualnu krivicu, tako i za udruženi zločinački poduhvat – da nisu sprečili ili kaznili potčinjene koji su počinili zločine.

Navodi da je problem za tužilaštvo predstavljalo definisanje optužnice, jer nisu imali dokaze kojima bi pokazali da je tzv. OVK bila hijerarhijski čvrsto ustrojena organizacija.

Naime, iako su Albanci tvrdili da su to bile nezavisne grupe, srpska strana je tužilaštvu dostavila materijale koje su zaplenile naše snage tokom sukoba sa pripadnicima tzv. OVK, a koje omogućuju da se dokaže hijerarhijska organizovanost, rekao je Milovan Drecun.

“Koliko god se trudili da kažu da ovo nije suđenje OVK, jeste suđenje OVK, jer govorimo o udruženom zločinačkom poduhvatu i navodi se da su učestvovali svi od političkog vojnog vrha, preko operativnih zona komandanata, do najobičnijeg vojnika i tzv. vlade kosova, sudi se celoj oranizacoji za zločine“, rekao je Drecun.

Drecun je rekao da su tokom istrage imali dobru saradnju sa tužilaštvom Specijalnog suda, kao i da su mu tada rekli da će bazirati optužnicu na ilegalnim pritvorima.

“Identifikovali smo 159 pritvora, od kojih šest u Albaniji i ponudili svu dokumentaciju. Tražili su četrdeset i nešto lokacija, optužnica je bazirana na njima. Tada su rekli da će se zločini najlakše povezati preko tih pritvora“, naveo je Drecun.

Zašto slučaj trgovine organima nije procesuiran

Kada je reč o trgovini organima i tzv. žutoj kući, Drecun je rekao da su mu kazali da će biti teško procesuirati taj slučaj zbog protoka vremena i manjka dokaza.

“Vilijamson je još 2014. rekao da raspolažu dokazima, ali da oni u tom trenutku nisu dovoljni za procesuiranje, ali nastavljaju s radom. Dik Marti je rekaa da je saradnja Albanije i privremenih institucija u Prištini bila ravna nuli“, naveo je Drecun.

Podseća i da su forenzički izveštaji sa lokacija ilegalnih pritvora, a koji su urađeni u Albaniji, izvršeni traljavo i da je sud naveo da se ne može smatrati dokaznim materijalom.

“Materijal koji je bio u Međunarodnom krivičnom sudu je uništen pod izgovorom da nemaju mesta da ga čuvaju u arhivi“, rekao je Drecun.

Dodaje da je sačuvan samo izveštaj posete šefa odeljenja za istrage u kojem se govori o osam svedoka i u kojem se nalaze njihovi iskazi. Pitanje je, navodi, šta se desilo sa tim svedocima.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /