in

Дрецун: Забрана рударења биткоина Приштини може бити изговор за упад на север

Гостујући на РТС-у, Дрецун је рекао је да Срби на КиМ, уочи Божића, оправдано страхују за свој опстанак и будућност у јужној покрајини, као и од могућих једностраних акција Приштине уз употребу специјалних јединица.

Он истиче да су Срби на КиМ обесправљени и претворени у грађане другог реда, који немају сигуран живот.

Дрецун каже да се, иако нема знакова да се припрема већа конкретна акција специјалних јединица, не може искључити могућност ескалације, јер су, како наводи, створени предуслови за тако нешто.

Он је рекао да је Приштина увела ванредно стање на плану енергетике, да су сталне рестрикције, а да Курти уверава Албанце да су Срби са севера покрајине криви за несташицу струје.

„Забранили су тзв. рударење биткоина, што може да им буде повод да упадну са специјалним јединицама и да претражују терен, да виде ко се то даље бави рударењем и користи велике количине струје“, упозорава Дрецун.

Он истиче да КФОР једино може да спречи упад специјалних јединица и да је добро што је командант КФОР-а мађарски генерал, те да мисли да ће он имати довољно разумевања.

С друге стране, Дрецун закључује да „привремене институције на Косову и Метохији охрабрују екстремисте и обесхрабрују српски народ да остане на Косову и Метохији „.