in

Drveće u novosadskim parkovima zaštićeno od insekata i gljiva koje izazivaju truljenje stabala

Drveće u novosadskim parkovima zaštićeno od insekata i gljiva koje izazivaju truljenje stabala

Zimskim tretiranjem obuhvaćeno su sva stabla u Dunavskom, Futoškom, Limanskom, Novom parku između Novog naselja i Detelinare, Železničkom parku, Molinarijevom parku, parku kod OŠ “Jovan Dučić” i u Kampusu. Drveće i šiblje tretirano je i na Tvrđavi, Bulevaru Oslobođenja, Futoškom putu, bulevaru Vojvode Stepe, Jevrejskoj ulici, Staničnom trgu, navodi se u saopštenju JKP “Gradsko zelenilo”

Specijalnim tretmanom, koji se obavljao iz leđnih, ili traktorskih atomizera, u danima kada nije bilo kiše i kada je temperatura vazduha bila iznad 10 stepeni, da bi čestice ulja mogle da se zalepe za grane, obuhvaćeno je preko osam hiljada stabala lišćara i četinara, i šiblje na površini od 33.208 kvadrata. Zimska nega drveća završena je 3. aprila tretiranjem ruža u na površini od 1.182 m2 na Detelinari, Slaviji i Novom naselju – kaže Miloš Egić, direktor Gradskog zelenila.

On naglašava da će Gradsko zelenilo, nakon 10. aprila, kada većina drvoreda ozeleni, početi s primenom hirurškog uklanjanja truleži sa stabala na kojima je uočena.

U saradnji s Institutom za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine ustanovili smo protokole lečenja drveća hirurškim putem.

To podrazumeva fizičko istrugivanje truleži, premazivanje stabla jakim rastvorima insekticida i fungicida i plombiranje očićšenih delova drveća specijalnim betonima i purpenama. Na taj način zaštitićemo drvo od spoljnih uticaja, sprečićemo dalje širenje truleži, prodor štetnih insekata i drveću produžiti biološki kapacitet i život – kaže Egić.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /