in

Đurić sa kongresmenom Moranom o dijalogu i ekonomskoj saradnji

Đurić sa kongresmenom Moranom o dijalogu i ekonomskoj saradnji

Ambasador Đurić je razgovarao sa Moranom o ishodu ohridske runde dijaloga između Beograda i Prištine, i naglasio da je naš tim, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, pristupio razgovorima odgovorno i ozbiljno, uz spremnost na svaku vrstu dogovora, ali i neodstupanje od zaštite interesa naše zemlje i prava našeg naroda na Kosovu i Metohiji kao prioritetima.

Tokom susreta, razgovaralo se i o planovima za dalje jačanje srpsko-američkih kongresnih veza, zatim o Otvorenom Balkanu kao inovativnom modelu regionalnog povezivanja, kao i o drugim regionalnim i međunarodnim pitanjima, saopštila je ambasada Srbije u SAD.

Đurić preneo je kongresmenu Moranu čestitke državnog rukovodstva Srbije povodom prvog izbora na mesto predstavnika u Kongresu SAD, izrazivši uverenje da će njegov angažman u okviru kongresnog spoljnopolitičkog odbora doprineti još intenzivnijem razvoju srpsko-američkih odnosa, posebno u kontekstu budućih razgovora u okviru strateškog dijaloga Srbije i SAD.

Govoreći o bilateralnim odnosima, ambasador Đurić ocenio je da poslednjih godina važan stub saradnje Srbije i SAD postala ekonomska saradnja, za šta je dokaz i nedavna trgovinska misija 16 američkih kompanija u Srbiji.

Đurić i Šole o razgovarali o ZSO i značaju sprovođenja sporazuma iz Ohrida

Ambasador Srbije u SAD i specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarali su o Zajednici srpskih opština i značaju sprovođenja obaveza iz sporazuma EU iz Ohrida, jačanju partnerstva dve zemlje, kao i o regionalnoj saradnji.

“Sjajan sastanak danas sa Derekom Šoleom. Veoma smo zadovoljni što razgovaramo o sve snažnijem srpsko-američkom partnerstvu u brojnim oblastima i našim ambicioznim planovima za budućnost”, napisao je danas ambasador Đurić na Tviteru.

On je naveo i da Srbija ceni aktivnu podršku SAD regionalnoj saradnji, oličenoj u inicijativi “Otvoreni Balkan”.

“Takođe sam naglasio zahvalnost Srbije za podršku SAD implementaciji Sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom i na razumevanju za izazove sa kojima se suočava srpska zajednica na Kosovu i Metohiji”, napisao je Đurić.

Posle sastanka sa ambasadorom Đurićem, specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole je saopštio da se razgovaralo o značaju sprovođenja sporazuma EU iz Ohrida, a takođe je zahvalio Srbiji na podršci koju pruža Ukrajini.

“Zadovoljstvo je videti ambasadora Srbije Marka Đurića danas i razgovarati o značaju sprovođenja obaveza iz sporazuma EU iz Ohrida za unapređenje evropskih ambicija Srbije. Zahvalni smo Srbiji na podršci koju pruža Ukrajini”, napisao je Šole na Tviteru.

On je takođe rekao da je izraženo zajedničko zadovljstvo zbog učestvovanja srpskih diplomata u okviru programa Stejt departmenta ove jeseni.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /