in

Европол: Разбијена нарко мрежа која је допремала кокаин у ЕУ

Истражним радњама је откривено да је та криминална организација сваких неколико месеци, у поморским контејнерима, слала више тона пошиљки кокаина у Европу, наводи се у саопштењу Европола достављеном Танјугу.

У склопу акције реализоване 15. фебруара, ухапшено је око 30 људи и претражено око 30 локација у Бразилу, Парагвају и Шпанији.

Тада је дошло до заплене дроге, аутомобила, ватреног оружја, готовине и блокаде неколико банковних рачуна у Бразилу, Парагвају и Шпанији.

Производна инфраструктура те организације налазила се у Боливији, док су се логистичка подршка и линије снабдевања налазиле у Бразилу, Парагвају и Уругвају.

Истрага је открила и командне и контролне центре организације у Дубаију.

Чланови мреже користили су шифроване комуникације да би координисали своје криминалне активности, односно пре свега платформу „Скај“, а успоставили су мрежу компанија како би омогућили увоз дроге из Јужне Америке и прање новца.

Откривена је дистрибутивна мрежа са седиштем у Валенсији и Барселони, која је била задужена за пријем пошиљки кокаина и његово циркулисање по европском тржишту.

У истрази су, у координацији са Европолом, учествовали Бразилска федерална полиција, Цивилна гарда Шпаније, америчка Управа за борбу против дрога и парагвајски СЕНАД.