in

Фрактално цртање као арт терапија

Цртајући фрактале, цртамо део себе. Тај метод цртања базира се на линијама, бојама и отиску личног рукописа на папир, који откривају нашу подсвест.

„Фрактално цртање је заправо једна метода у оквиру арт терапије која јединствена у свету по томе што се црта затворених очију где ми затворених очију повлачимо једну непрекидану линију на крају тог цртања добијамо једну целину, један фрактал који представља нас, наш унутрашњи свет, наше унутрашње садржаје , емотивно и психичко стање“, рекла је учитељица фракталног цртања Мартина Велемир.

Рад је индивидуалан, а потребан је 21 цртеж, како би се направио склад међу елементима на папиру, који се потом преноси на живот.

„Иницијално рецимо овај цртеж, он показује тренутно стање и показује како се особа осећа у том тренутку, а у корекцијском цртежу, на пример овако ми већ свесно према задатим упутствима мењамо тај облик линија како бисмо вежбали другачије мишљење. Јер та линија коју повлачимо она заправо одражава наш начин размишљања, наш приступ животу“, казала је Велемир.

У арт терапији најбитнији је процес изражавања емоција и самоспознаје, али код сваког цртежа као што је овај, постоје одређена правила.

„ Један од правила је да се он црта 60 секунди, да се боје извлаче затворених очију, када се одређена боја извуче, мора се њоме обојити бар једно поље и вратити је назад у кутију, па извући друга боја“, напоменула је Велемир.

Фрактале може да црта свако без обзира на године и пол. Снежана већ 3 године ужива у бојењу и истиче да за ово није потребно никакво ликовно предзнање.

„Помоћу фракталног цртања дође до јако великих помака прво у емоцијама, можда чак на неком физичком нивоу. Док се ради буде баш разних ствари, дешавају се неке конкретне промене у животу, промене посла или промена физичког изгледа, промена брачног стања“, рекла је Снежана Дрљача.

У плану је да се метода фракталног цртања уведе у школски систем као начин да деца и млади упознају могућности, које оно нуди, али да и већ тада свет посматрају кроз уметност.