in

Francuska: Voda za piće zagađena pesticidom zabranjenim 2019. godine

Francuska: Voda za piće zagađena pesticidom zabranjenim 2019. godine

Dodaje se da čak 34 odsto vode koja se distribuira u Francuskoj nije u skladu sa propisima, piše pariski “Mond” i dodaje da su vec nekoliko meseci, skoro svuda u Francuskoj, javne vlasti za vodu za pice i delegirane kompanije uznemirene otkrivanjem visokih koncentracija proizvoda razgradnje hlorotalonila – pesticida koji prodaje Singenta, koji se koristio od 1970. godine, ali je zabranjen u Evropi u 2019.

U izveštaju Nacionalna agencija za hranu, životnu sredinu i zdravlje i bezbednost na radu (ANSES) potvrđuje skoro generalizovano prisustvo metabolita R471811u površinskim i podzemnim vodama metropole, a što je još alarmantnije, konvencionalni kanali za tretman otpadnih voda ne mogu da ga se otarase, zbog čega veliki broj Francuza dobija vodu iz slavine koja zbog ovog jednog molekula nije u skladu sa regulatornim kriterijumima kvaliteta.

Ipak, pri ovim dozama izloženosti nije dokazan nikakav zdravstveni efekat dotičnog metabolita.

Navode i da se hlorotalonil koristi vec 50 godina i da ljudi svuda vec duže vreme piju vodu koja nije u skladu sa standardima kvaliteta, kao i da je i dalje otvoreno pitanje koliko ce vremena biti potrebno, nakon zabrane njegovog matičnog molekula, da R471811 nestane iz okoline.

Dodaje se i da su švajcarske zdravstvene vlasti utvrdile da je R471811 bio prisutan u 60 odsto slivova Švajcarske visoravni – regiona koji koncentriše dve trecine stanovništva te zemlje.

Glavna nepoznanica ostaje moguci uticaj ovih tragova pesticida na zdravlje, jer nema dugoročnih studija o njegovim zdravstvenim efektima.

Kako se navodi potrebna su ulaganja za tretiranje tog pesticida, a stručnjaci kažu da su potrebna ulaganja na nacionalnom nivou od nekoliko milijardi evra.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /