in

Ханука – јеврејски празник светлости обележена у Новом Саду

Његова екселенција, амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан, упалио је симболично и девету лампицу на ханукија свећњаку и на јеврејски празник светлости којим се, како је рекао, обележавају чуда и победа малог светла над великом тамом, свима пожелео бољу годину.

„Радујем се наступајућим годинама овако дивне сарадње између Јевреја И Срба овде у Србији али и Србије и Израела, наша повезаност је јака и веома стара. Ја лично као и амбасада ћемо учинити све на јачању наших односа“, рекао је Вилан.

Испред Јеврејске општине, догађају је присуствовао и Мирко Штарк који објашњава да је Ханука један од најлепших и највеселијих јеврејских празника у спомен на једно чудо и победу Јевреја над Хашманејцима.

„Билатерални односи између Израела и Србије су веома добри“ – истакао је у изјави за РТВ амбасадор Вилан а на наше питање: Да ли у наредној години очекује снажнију сарадњу две државе, каже:

„Србија је само пре неколико недеља отворила представништво Привредне коморе у Јерусалиму и мислим да ће то омогућити конкретније договоре и да ће привредницима донети посао а тај резултат ће после утицати и на јачање односа међу људима“

Амбасадор Вилан закључује да дипломатија 21. века није само потписивање билатералног споразума већ је то умеће приближавања људи заједничком циљу и добробити.