in

Излазност од преко 30 одсто даје пун легитимитет референдуму

Он је за РТС рекао да су резултати потврдили да је пут којим су пошли влада и предлагачи Акта добио подршку.

„Излазност је велика у односу на кратак рок и на једну тему која није превише заинтригирала ширу јавност. То је уско стручна тема, али излазност од преко 30 одсто је нешто што у сваком случају даје пун легитимитет спроведеном референдуму, јер је близу два милиона људи изашло на референдум“, поручио је Одаловић.

Он је рекао и да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти покушао да добије у косовском парламенту верификацију својих ставова, те да је предузео многе радње да спречи Србе са Косова и Метохије да гласају.

„Жао ми је што су они који су на њега вршили притисак, радили то доста нежно. Нису успели да га натерају да промени реторику и став“, истакао је Одаловић и додао да је „апсурд што је Курти могао да гласа у туђој држави – Албанији, а Срби не могу у својој“.

Одаловић је нагласио да то Курти не би могао да ради да нема подршку, те да група Квинте и европски и амерички посредници имају механизме.

„Надам да ће превладати разум и да ће они који понављају да је дијалог једино решење натерати Приштину да се врати дијалогу и проналажењу решења која неће понизити ни Београд ни Приштину“, нагласио је Одаловић.

Додао је да је овај тренутак аларм за међународну заједницу да, како каже, схвати шта се дешава на простору Косова и Метохије.