in

Izraelska policija intervenisala u džamiji Al-Aksa, ima povređenih

Izraelska policija intervenisala u džamiji Al-Aksa, ima povređenih

Policija je saopštila da je intervencija odgovor na ranije nerede i da je bila primorana da uđe u kompleks nakon što su se maskirani ekstremisti zaključali u džamiju sa pirotehničkim sredstvima, motkama i kamenjem.

“Kada je policija ušla u objekat , velika grupa demonstranata je na njih bacala kamenice i ispalila pirotehnička sredstva iz unutrašnjosti džamije”, navodi se u saopštenju i dodaje da je policajac ranjen u nogu.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je sedam Palestinaca zadobilo povrede od gumenih metaka i tokom fizičkog sukoba sa izraelskom policijom u kompleksu džamije Al-Aksa.

Dodaje se i da izraelske snage sprečavaju njihove lekare da dođu do džamije.

“Sedela sam na stolici i čitala Kuran. Bacali su šok granate, jedna me je pogodila u grudi”, rekla je Rojtersu žena ispred džamije nakon intervencije izraelske policije.

Incident je izazvao proteste širom okupirane Zapadne obale, a izraelska vojska je saopštila da je devet raketa ispaljeno iz Gaze prema Izraelu nakon što su se sirene oglasile u južnim gradovima.

U saopštenju je precizirano da su najmanje četiri rakete presretnute, a da su četiri pale na otvorena područja.

Tenzije u kompleksu džamije Al-Aksa, koji Jevreji nazivaju Brdo hrama, praćene su nasiljem poslednjih godina.

Česte posete i pokušaje molitvi Jevreja Palestinci vide kao provokaciju, a palestinske organizacije osudile su poslednje napade Izraela na vernike, koje su opisale kao “zločinačke”.

Jordan i Egipat, dve države uključene u nedavne napore, koje podržavaju SAD, za deeskalaciju tenzija između Izraela i Palestinaca, izdali su odvojena saopštenja u kojima osuđuju incident.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /