in

Извоз јабука из Србије у Русију, уз много потешкоћа, и даље се одвија

Таванкутске јабуке и даље иду у ка Русији. Како и куда је главобоља, а наплата прераста о ноћну мору. Селект фрут (Select fruit) већ пет година пласира воће са песка, али и других воћарских крајева Србије у Русију. Новонастала ситуација, односно сукоби Русије и Украјине, угрозили су и пласман, и логистику и наплату робе. Путеви робе до Русије су дужи, гориво скупље, курс рубље је неповољан, а сав посао неизвесан због санкција које могу да се одразе на транзит робе.

„Ово је нешто што је било неочекивано. Можда је неко и очекивао, али за нас је лично било неочекивано. И онда сада пливамо тренутно у томе како пливамо, какви су губици и колики су видећемо на крају и да ли ће их и бити, можда се извучемо из свега тога ликвидни, али заиста све зависи од Русије, и од цене и тржишта које је горе“ каже менаџер продаје и логистике „Select fruit“ Валентина Андрић.

Само цена превоза учествује са 27 еуроценти у цени једног килограма јабуке. Напетости и санкције одразиле су се и на цене горива које ће неминовно бити повећане и код нас, што ће поспешити већ крајем прошле године пробуђену инфлацију.

„Када цене горива буду одмрзнуте, биће повећање цена свакако. Јер, знамо да је рецимо у Немачкој дизел око два евра, код нас је био један и по евро. Значи, та разлика у продајној цени дизела ће скочити. Међутим, ту држава има неких могућности, рецимо да смањи акцизе и да мало нивелише тај пораст цена, да то не буде неки нагли скок, да буде неки прорачунати лагани скок“- сматра економиста Атила Чанади.

С обзиром на чињеницу да Србије није увели санкције Русији, наша земља може да надомести у некој мери пласман робе на руско тржиште. Све док санкције чланица Европске уније не обухвате и транзит робе ка овој земљи.