in

Jakov Milatović novi predsednik Crne Gore

Jakov Milatović novi predsednik Crne Gore

Prema procenama CDT na obrađenom uzorku od 85 odsto glasova, kandidat PES Jakov Milatović je osvojio 57.6 odsto glasova, a aktuelni šef države Milo Đukanović je osvojio 42,4 odsto glasova.

Prema informacijama iz CDT, ovakav ishod glasanja je bio očekivan, a ovaj rezultat je za Đukanovića je nedostižan, tako da se, kažu, Milatović može smatrati novim predsednikom Crne Gore.

Inače, rezultati se objavljuju u realnom vremenu kao i u CeMI-ju.

Prema procenama CeMI, finalna projekcija rezultata je na gotovo 90 odsto obrađenog uzorka, Milatović je osvojio 60,1 odsto, a Đukanović 39,9 odsto glasova.

DIK: Izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora 69,3 odsto

Predsednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša saopštio je da je do 20 časova u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori glasalo 69,3 odsto glasača.

Izlaznost u Baru je bila 62,45 odsto, Bijelom Polju 68,75, Budvi 68,23, Cetinju 67,16, Gusinju,37,83, Danilovgradu,79,45, Zeti 79,52 odsto.

U Herceg-Novom je izlaznost bila 66,14, Kolašinu 79,34, Kotoru,67,63, Mojkovcu,78,34, Nikšiću,75,20, Petnjici, 48,65, Plavu 55,43, Pljevljima 76,39, Plužinama 79,31 odsto.

izbori, crna, gora, glasanje, kutija

U Podgorici je izlaznost bila 75,20 odsto ali nisu to nisu podaci sa svih biračkih mjesta.

U Rožajama je bila 58,31, Šavniku 87,56, Tivtu 69,02, Tuzima 57,31, Ulcinju 46, Žabljaku 73,49, Beranama 66,63 odsto.

Dojave o bombi na nekoliko biračkih mesta u Podgorici, policija proverava

Policija proverava dojave o navodno postavljenim bombama na nekoliko biračkih mesta širom Podgorice, saznaju nezvanično podgoričke Vijesti.

Dojave o podmetnutim bombama su stigle sa zaštićene mejl adrese, a u mejlu je pisalo da su bombe postavljene na biračkim mestima u Domu omladine Donja Gorica, Omladinskom domu, osnovnim školama Vlado Milić, Branko Božović, Dragiša Ivanović, Jedinstvo, Oktoih, Novka Ubović i Vuk Karadžić. Zatim u mesnim zajednicama Zagorič i Proleter i u balonu u Maslinama

Prema istim informacijama, u mejlu je pisalo da će postavljene bombe eksplodirati u 19.30 časova.

Po nalogu Tužilaštva, policija preduzima sve mere i radnje kako bi proverili da li su bombe zaista postavljene.

U PES-u slave, u DPS-u prilično pusto, ne zna se da li će se i kada Đukanović obratiti

U Podgorici, Nikšiću, Baru građani uz vatromet, pesmu i petarde slave pobedu kandidata PES za predsednika Crne Gore Jakova Milatovića nad aktuelnim šefom države Milom Đukanovićem.

I dok se ispred štaba PES slavi i skandira “Milo ode” u štabu DPS u staroj zgradi vlade gotovo da nema nikoga i ne zna se kada će se Đukanović obratiti.

Iako je bio apsolutno ubeđen u svoju pobedu, Đukanović silazi sa političke scene Crne Gore nakon više od tri decenije.

crna, gora3

Pre nego će odstupiti sa vlasti Đukanović je raspisao vanredne parlamentarne izbore za 11. jun.

Drugi izborni krug je protekao u miru, a deo analitičara smatra da je ovo bio referendum “za ili protiv Mila”.

Đukanovića, kažu, nije spasila ni dijaspora na koju je toliko računao.

Analitičari poručuju da je vreme Đukanovića definitivno danas prošlo i da ovo nije samo pobeda Jakova Milatovića, već pobeda za budućnost Crne Gore i politike koja je ovu zemlju uvela u stanje nestabilnosti i neizvesnosti za duži vremenski period.

Pejović: Milatović oko 62 odsto, Đukanović oko 38 odsto

Na osnovu 41 odsto obrađenog biračkog tela, kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović dobio je oko 62 odsto glasova, a kandidat DPS-a Milo Đukanović oko 38 odsto u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori, saopštio je generalni sekretar Pokreta Evropa SAD Boris Pejović.

Pejović je na konferenciji za novinare u štabu Pokreta Evropa sad rekao da su to podaci kojima raspolaže centralni izborni štab tog pokreta.

pejovic, pokret, evropa3

Abazović: Milatović prvi evropski predsednik u istoriji Crne Gore

Crnogorski premijer Dritan Abazović čestitao je večeras kandidatu Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću na izboru za, kako je naglasio, prvog evropskog predsednika u istoriji Crne Gore.

“Čestitam Milatoviću izbor za prvog evropskog predsednika u istoriji Crne Gore. Misija je završena”, napisao je Abazović na Telegramu.

On je ocenio da je pred Crnom Gorom svetla budućnost, prenose podgoričke Vijesti.

“Radićemo zajedno za evropsku, građansku i ekološku Crnu Goru”, poručio je Abazović.

Molimo sve građane da slave dostojanstveno, poručio je Pejović.

On je rekao da će naredna konferencija za novinare biti održana u 22 sata, kada se očekuju preciznije projekcije.

Marković: Kraj jedne političke epohe

Direktor RTV Nikšić Nikola Marković rekao je za Tanjug da je povećana izlaznost u današnjem drugom krugu izbora u Crnoj Gori bila očekivana, kao i da je to što je predsednički kandidat Milo Đukanović motivisao glasače iz dijaspore izazvalo dodatnu mobilizaciju glasača koji pripadaju parlamentarnoj većini.

“Jedan od razloga za povećanu izlaznost je i broj glasača iz dijaspore koje je motivisao, ili da tako kažem, doveo Đukanović i to su dominantno pripadnici manjinskih naroda, a to je izazvalo refleks na koji Đukanović i DPS nisu računali – dodatna mobilizacija glasača koji pripadaju parlamentarnoj većini od 30. avgusta 2020. godine. To možemo videti po tome što je ubedljivo najveći porast izlaznosti u Podgorici, Nikšiću, Danilovgradu, Herceg Novom, Budvi…”, rekao je Marković.

Komentarišući prvu procenu CEMI-ja da je Jakov Milatović na osnovu 33,5 obrađenog uzorka, osvojio 60,6 odsto, a Milo Đukanović 39,4 odsto, Marković je rekao treba sačekati dok procenat prebrojanih glasova ne bude preko 50 odsto.

izbori, crna, gora888

Mitropolit Joanikije glasao na Cetinju
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije glasao je jutros na predsedničkim izborima u Crnoj Gori na biračkom mestu u Biblioteci i čitaonici “Njegoš” na Cetinju.

“Iz iskustva prateći mnoge izbore u Crnoj Gori tendencije koje se zadrže preko 50 odsto mogu se menjati samo nekakvim čudnim okolnostima i malverzacijama, a verujem da ih ovog puta neće biti”, ocenio je Marković.

Prema prvim podacima, centralni region Crne Gore je zabeležio najveću izlaznost, a Marković je smatra da su Podgorica, Nikšić i Danilovgrad temelj buduće pobede Jakova Milatovića.

“Ali, ne zaboravimo i region, Budvu i Herceg Novi. Ono što bih želeo da dodam kao temu, to je da je Đukanović uspeo da motiviše pripadnike bošnjačke manjine u Crnoj Gori da dođe iz dijaspore i glasa u Crnoj Gori. Međutim, pogledajte opštine gde je većinsko stanovništvo albansko, tamo vidite da je jako mali procenat izlaznosti dakle Đukanović nije uspeo da motiviše veći broj glasača albanske nacionalnosti da glasaju za njega, tu vidim značajnu ulogu Dritana Abazovića bez obzira na moje česte kritike upućene njegovoj vladi”, rekao je Marković.

On je dodao da su korektan posao odradili i Aleksa Bečić predsednik Demokrata, Andrija Mandić predsednik DF.

“Dakle, mi smo videli jednu energiju atipičnu za Crnu Goru pošto smo u protekle dve godine imali razne svađe i nismo znali ko se sa kim ne svađa iz nove vladajuće većine, međutim kao da su svi osetili važnost ovog istorijskog trenutka za Crnu Goru, jer ovo je kraj jedne političke epohe”, rekao je Marković.

U Podgorici na jednom biračkom mestu oštećena glasačka kutija

U Podgorici, na biračkom mestu u Osnovnoj školi Vladimir Nazor, danas je došlo do incidenta kada je oštećena glasačka kutija nakon opravdanog poništavanja dva glasačka listića zbog povrede tajnosti glasanja, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT) koji prati drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori.

izbori, crna, gora888444

U saopštenju se precizira da je u incidentu oštećen pečat na glasačkoj kutiji, nakon čega je pozvana i policija, a kutija je ponovo zapečaćena i glasanje je nastavljeno.

CDT je takođe naveo da se na biračkom mestu broj 49 u Osnovnoj školi “Miločani” u Nikšiću na licu mesta popunjavaju zahtevi za glasanje putem pisma, što je suprotno zakonu, jer ti zahtevi moraju biti potpisani od strane birača.

Na biračkom mestu broj 37 u Osnovnoj školi u Strahovom Dolu u Pljevljima i biračkom mestu broj 106-D u Domu omladine Donja Gorica u Podgorici od početka glasanja nisu prisutni svi članovi biračkog odbora, saopštio je CDT, a prenela je RTCG.

“Na biračkim mestima u mesnoj zajednici Zagorič u Podgorici nije vidno istaknuta zastava Crne Gore, što je suprotno pravilima o uređenju biračkih mesta”, naveo je CDT.

 

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /