in

Како пелцер суботичке мултикултуралности може да се пренесе у друге делове Србије?

Сарадња Града Суботице и Мисије ОЕБС-а у Србији је изузетна, што потврђују искуства одељења суботичког Економског факултета у Бујановцу, сложили су се на данашњем састанку градоначелник Суботице Стеван Бакић и шеф мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату.

„Суботица је поносна на све оно што је постигла у областима које прати и унапређује мисија ОЕБС-а, а нарочито по питању мањинских права и складног суживота“ – оценио је Бакић.

ОЕБС је један од покровитеља отварања одељења суботичког Економског факултета у Бујановцу, где годишње стасава педесетак економиста српске и албанске националности.

„Тај пројекат је један од битнијих за Мисију ОЕБС-а и оцењен је прошле године као најуспешнији пројекат ОЕБС-а у Републици Србији, на шта смо ми изузетно поносни“- рекао је декан Економског факултета у Суботици Небојша Гвозденовић.

„Видимо добре резултате, а сматрамо да ће још добрих доћи. Сматрамо да факултет са собом носи не само потенцијал у погледу академског искуства које има, већ управо у погледу мултиетничког искуства које на добар начин користи не само овде у Војводини, већ и у другим деловима Србије“- сматра Брату.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији састао се и са представницима три национална савета националних мањина са седиштем у Суботици, који од ове организације рачунају на разумевање и подршку.