in

„Кармина Бурана“ на платоу испред СНП-а у среду

Четири стотине музичара, овај својеврсни спектакл отпочеће песмом „Фортуна“ и тако ће хиљадама Новосађана пружити снажан уплив у оквире овог дела, те подарити незаборавно вече под ведрим небом. Ова јединствена сценска кантата биће изведена под диригентском палицом маестра Александра Којића.

„Монументална сценска кантата „Кармина Бурана” немачког композитора Карла Орфа поново је пред новосадском публиком. Популарност ове композиције и њена заступљеност чак и у другим уметничким жанровима чини је увек примамљивом за публику. Са друге стране, од извођача ово дело захтева изузетну уметничку спремност. Ово је сјајна прилика да се ансамбли Опере СНП-а и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички” покажу у свом најбољем светлу”, истакао је маестро Којић.

„Кармина Бурана” Карла Орфа (1895-1982) од настанка 1937. године најпопуларније је дело немачког композитора за које је текст нашао у истоименој збирци из 13. века у којој су сабране песме школараца луталица, доконих студената и певача, сочни, пикантни стихови о љубави и природи, безбрижна химна животној радости. Она је део музичког триптиха под називом „Тријумф” (Trionfi) кога чине кантата „Кармина Бурана”, кантата „Катули Кармина” (Catulli Carmina) и кантата „Тријумф Афродите” (Trionfi di Afrodite).

оркестар, снп, плато

Карл Орф један је од значајнијих композитора XX века. Како се бавио педагошким радом, написао је књигу „Музика за децу” намењену образовању, а у наставу је увео Орфов инструментаријум, сачињен од инструмената прилагођених деци. Његово најзначајније дело је, управо, сценска кантата „Кармина Бурана”.

„Кармина Бурана” биће изведена премијерно на платоу испред Српског народног позоришта, 25. маја у 20 сати, а одмах потом, 28. маја и на Тргу републике у Београду у оквиру ЦЕБЕФ фестивала. Улаз на оба концерта је слободан.