in

Ковински „Змајевци“ обележили Дан дигиталног учења

КОВИН –

Дан дигиталног учења – Digital Learning Day, одржава се 22. фебруара широм света, највише у Сједињеним државама, кроз мноштво манифестација, ове године под геслом „Будућност учења је дигитална“. Као и претходних, и ове године у кампањи учествују и ученици ковинске Основне школе „Јован Јовановић Змај“ на часовима Информатике и рачунарства реализујући пројекат истраживања и проширивања знања у области безбедности са нагласком на дигиталним траговима.

Дан дигиталног учења, зачет 2012. године, обезбедио је значајно место лидерима у образовању да истакну своју сјајну наставну праксу и прикажу иновативне наставнике, лидере и наставним програмима технологије које побољшавају ученичке резултате, а један од прихваћених ресурса је и из ове школе. При томе се под дигиталним учењем подразумева свака наставна пракса која ефективно користи технологију за јачање ђачког искуства у учењу. Она наглашава квалитетну наставу и обезбеђује приступ изазовном садржају, повратне информације кроз формативно оцењивање, могућности за учење увек и свуда и индивидуализовану наставу која ће осигурати да сви ученици достигну свој пуни потенцијал за успех у школовању и професионалној каријери.

„Још пре епидемије, наши ученици су били активно упућени на рад на светској мрежи, па тиме и изложени разним опасностима, од којих многе на први поглед изгледају веома безазлено. Дигитални трагови представљају низ података које остављамо сваког пута кад користимо интернет. Они се односе на мрежне странице које посећујемо, електронску пошту коју шаљемо, видео записе које постављамо на мрежу, онлајн игре које играмо, информације које претражујемо. Увек треба имати на уму да све што је једном објављено на интернету остаје заувек забележено и некоме доступно, а никада не знамо ко их и са којом намером може употребити. Ученици су веома свесни ових претњи, али опрезност није никада на одмет“, каже наставник информатике Дејан Крецуљ.